Města trápí pronájmy načerno

10.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Řadu větších měst v Česku trápí problém s nelegálními nájemníky. Například pražský magistrát je loni vystěhoval z 254 bytů. S problémem "černých" nájemníků se ale nepotýká jen hlavní město, o černém trhu s byty vědí své i v dalších regionech. Sledovat užívání bytů je ale dost obtížné a mnohé radnice přiznávají, že jsou proti černému pronajímání často bezmocné.

Desítky případů zneužívání obecních bytů ročně odhalí města v Moravskoslezském kraji. Nejčastěji je uživatel bytu bez vědomí a souhlasu města pronajme další osobě. Radnice kontrolují byty namátkově i na základě podnětů od občanů. Odhalenému hříšníkovi pak hrozí často soudní žaloba a vystěhování z bytu, zjistila v anketě ČTK.

"Podnájmy načerno odhalíme v řádu desítek ročně," přiznala mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. Město podle ní v posledních letech uzavírá se všemi nájemníky při přidělování obecních bytů smlouvy na jeden rok a ty také každý rok prověřuje. Namátkově kontroluje i dřívější dekrety uzavřené na dobu neurčitou. Výsledkem je, že černých podnájemníků v Karviné ubývá.

Většina radnic se ale shoduje, že odhalit černé pronajímání není jednoduché. "Je dost obtížné prokazovat, že jde o podnájem načerno, když nájemce tvrdí, že se jedná o přátelskou návštěvu," řekla zástupkyně starosty Prahy 13. To potvrdil i mluvčí radnice stotisícového Hradce Králové Václav Svoboda. "Je mnohdy velmi těžké černé pronájmy nájemníkovi prokázat, protože sousedé odmítají svědčit. "Spousta případů tak ztroskotá na důkazní nouzi," řekl.

Například ale v Jihlavě zneužívání bytů v jihlavě kontrolouje bývalý pracovník městského bytového oddělení, který si tak přilepšuje k důchodu. Podle mluvčího radnice Radka Tulise to je pro město výhodná spolupráce. "Vrací se mu statisícové hodnoty, náklady jsou ve srovnání s tím minimální," řekl.

V posledních čtyřech letech bylo v Jihlavě provedeno 1600 prověrek týkajících se užívání městských bytů, při nichž bylo zjištěno asi 500 porušení nájemních smluv. Někdy šlo o velmi malé prohřešky, ale 35 bytů museli nájemníci opustit.

Zatímco mnohé radnice považují své kontrolní mechanismy za dostatečné, některé letos plánují kontroly užívání městských bytů zintenzivnit. Kromě černého pronajímání je trápí také fiktivní výměny či neplacení nájemného. Menší města a obce se většinou s podvodnými nájemníky téměř nesetkávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK