Volksbank se připojila k bankovnímu etickému kodexu

10.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Tuzemská Volksbank se připojila k 16 bankám, které se již řídí ve vztahu ke svým klientům etickým kodexem České bankovní asociace (ČBA) o chování mezi bankami a klientem. Banka o tom informovala v tiskové zprávě. V Česku působí 37 bank a stavebních spořitelen. Kodexem se řídí například všechny velké tuzemské banky.

Úplně všechna ustanovení dokumentu začne Volksbank podle svého prohlášení plnit nejpozději do konce října 2008. Banka se přijetím kodexu zavazuje mimo jiné ke včasnému informování klienta, ke srozumitelnosti a pravdivosti propagačních a reklamních materiálů nebo transparentnosti a přehlednosti služeb.

Banka, která kodex podepíše, musí například oznámit změny v ceníku 30 dní před jejich platností. Zákazník má právo seznámit se i s historickými ceníky a ústavy nemají právo poskytovat klientova data jiným firmám. Zákazník musí být ještě před podpisem smlouvy informován, že může odmítnout zasílání reklamy. Pokud se kdokoli rozhodne zrušit účet a zřídit si nový v jiné bance, má podle kodexu právo na přiměřené informace a rady, jež mu tento postup usnadní.

Vedle kodexu ČBA o chování mezi bankou a klientem postupně začínají finanční ústavy podrobněji informovat klienty i o podmínkách poskytování úvěrů na bydlení ještě před uzavřením smlouvy. Informace poskytují na základě evropského kodexu o poskytování předsmluvních informací o úvěrech na bydlení, na základě kterého vznikl rovněž standard ČBA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK