Mezinárodní osobní letecká přeprava loni stoupla o 7,4 procenta

10.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 10. února (ČTK) - Poptávka po mezinárodní osobní letecké přepravě v loňském roce stoupla o 7,4 procenta, a tempo růstu tak zrychlilo z 5,9 procenta v roce 2006. V letošním roce však růst kvůli krizi na úvěrových trzích a vysokým cenám ropy opět zpomalí a měl by se pohybovat kolem pěti procent. Vyplývá to z údajů zveřejněných Mezinárodním sdružením pro leteckou dopravu (IATA).

Průměrná obsazenost letadel se loni vyšplhala na rekordních 77 procent. V roce 2006 byla obsazenost letadel o jeden procentní bod nižší. Trend růstu obsazenosti však letos zřejmě skončí, protože poptávka by měla stoupnout o pět procent, celková kapacita přepravy však až o 5,2 procenta.

Mezinárodní přeprava nákladů loni stoupla o 4,3 procenta po zvýšení o 4,6 procenta v předchozím roce. Růst nákladní přepravy je také mnohem nižší ve srovnání s předchozími lety, kdy se zvyšoval o sedm až osm procent ročně. Podle asociace by růst přepravy nákladů měl pokračovat v poklesu i v prvním pololetí letošního roku, v druhé části však opět oživí. Za celý rok by tak měla být přeprava nákladů vyšší o čtyři až 4,5 procenta.

Generální ředitel IATA Giovanní Bisignani dodal, že i přes zpomalení růstu nákladní přepravy patřil loňský rok k nejlepším za poslední roky. Aerolinie by podle něj za celý loňský rok mohly hospodařit se ziskem 5,6 miliardy dolarů (99,2 miliardy Kč), což by byl první zisk od roku 2000. Letošní rok však nevypadá tak růžově, protože ceny ropy jsou vysoké a zvyšují se obavy z vlivu úvěrové krize v USA na ekonomiku dalších zemí, včetně Evropy. Slabší ekonomický růst by postihl i poptávku po letecké přepravě, dodal Bisignani.

Nejvyšší byla poptávka po osobní letecké přepravě v oblasti Blízkého východu, kde stoupla o 18,1 procenta. K růstu přispívá vysoký ekonomický růst zemí v regionu, které většinou těží z vývozu ropy, zvyšuje se kapacita přepravy a přibývají nové trasy.

V Latinské Americe poptávka stoupla o 8,4 procenta, hlavně za pomoci restrukturalizace, ke které donutil aerolinie předloňský pokles poptávky o 2,4 procenta. Africké letecké společnosti zvýšily přepravu o osm procent díky silnému ekonomickému růstu a úspěšné liberalizaci některých trhů. V oblasti Asie a Tichomoří přeprava osob stoupla o 7,3 procenta. Nejvíce k tomu přispěly Čína a Indie.

Evropské aerolinie zažily zvýšení poptávky o 5,3 procenta, hlavně díky rozšíření dálkových letů do Asie a na Blízký východ. V Severní Americe poptávka stoupla o 5,5 procenta.

Aerolinie na Blízkém východě zaznamenaly také největší nárůst nákladní přepravy, a to o 10,1 procenta. V oblasti Asie a Tichomoří nákladní přeprava stoupla o 6,5 procenta. Aerolinie v tomto regionu se na celkové mezinárodní přepravě nákladů podílejí 45 procenty.

IATA zastupuje 280 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 95 procenty. Do svých statistik nezahrnuje vnitrostátní přepravu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK