Polaroid končí po 60 letech s výrobou klasických filmů

10.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boston 10. února (ČTK) - Americká společnost Polaroid Corp. opouští výrobu klasických fotografických filmů. Firma, jejíž okamžité fotografie se těšily velké oblibě, dokud je nenahradily digitální fotografie, o víkendu oznámila, že uzavře továrny v Massachusetts, Mexiku a Nizozemsku a propustí 450 zaměstnanců. Značka, která byla synonymem klasických fotografií, se zaměří na výrobu přenosných tiskáren pro tisk fotografií z mobilních telefonů a digitálních fotoaparátů Polaroid, televizory a přehrávače DVD.

Už v uplynulých dvou letech společnost opustila výrobu fotoaparátů na běžné filmy.

Uzavřením továren zůstane Polaroidu 150 zaměstnanců v sídle společnosti a v továrně na okraji Bostonu. V roce 1978, v době svého vrcholu, firma zaměstnávala 21.000 zaměstnanců.

"Snažíme se přebudovat Polaroid tak, aby žil dalších 30 až 40 let," uvedl prezident, provozní a finanční ředitel společnosti Tom Beaudoin. Polaroid zaspal příchod digitální technologie, která změnila celé fotografické odvětví, protože věřil, že mnoho fotografů zůstane věrných starým fotoaparátům Polaroid, ze kterých mohli získat fotografii ihned a nemuseli čekat na vyvolání filmu.

Celosvětový prodej tradičních fotografických filmů klesá ročně o 25 až 30 procent. Klasické filmy Polaroid budou k dispozici v obchodech ještě v příštím roce. Poté zůstane jediným velkým výrobcem běžných kinofilmů japonská společnosti Fujifilm. Polaroid současná čísla o prodeji klasických filmů nezveřejnil.

Polaroid začal ve 30. letech minulého století vyrábět polarizované sluneční brýle. První fotoaparát prodal v roce 1948. Jeho speciální filmové balíčky obsahovaly chemikálii, která umožnila vyvolání filmu ve fotoaparátu a fotografie z fotoaparátu byla hotová za necelou minutu.

Polaroid měl nejvyšší příjmy z prodeje svých fotoaparátů, filmů a dalších produktů v roce 1991, kdy činily téměř tři miliardy dolarů (53,1 miliardy Kč). V roce 2001 však byla firma nucena vyhlásit bankrot a o čtyři roky později ji koupil za 426 milionů dolarů výrobce spotřebního zboží Petters Group Worldwide.

Polaroid také hledá partnera, který by koupil licenční práva na výrobu jeho klasických filmů a i nadále dodával jeho produkty fanouškům Polaroidu.

V letošním roce chce firma posílit svoji pozici v elektronické oblasti a začít prodávat tiskárnu, která bude o něco větší než plocha karty, bez použití inkoustu bude tisknout obrázky velikosti vizitky. Tiskárna o váze přes 0,2 kilogramu bude pro tisk využívat termální technologii. Značku Polaroid také nalezneme na televizorech, přehrávačích DVD, fotoaparátech či přehrávačích hudby MP3 vyráběných v zahraničí, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK