Slovenská inflace stoupla v lednu na 3,8 procenta, nejvýše za rok

11.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 11. února (ČTK) - Meziroční inflace spotřebitelských cen na Slovensku se v lednu zrychlila na 3,8 procenta z prosincových 3,4 procenta a dostala se nejvýše od prosince 2006. Oznámil to dnes slovenský statistický úřad. Inflaci táhly vzhůru dražší potraviny, bydlení a energie.

Nárůst inflace byl překvapivý, protože analytici čekali, že tempo růstu cen zůstane na úrovni konce minulého roku. Cenová hladina se proti předešlému měsíci zvýšila o 1,3 procenta.

Proti loňskému lednu zdražily potraviny a nealkoholické nápoje o osm procent; ceny bydlení a energií stouply meziročně o pět procent. Klesly naopak ceny nábytku a vybavení domácností. Proti prosinci bydlení a energie zdražily o 2,3 procenta a ceny potravin vzrostly o dvě procenta.

Slovensko chce na počátku příštího roku převzít euro a nízká inflace je hlavním kritériem, které budou orgány Evropské unie letos na jaře s ohledem na přijetí jednotné měny posuzovat. Míra růstu spotřebitelských cen nesmí překročit průměr tří zemí EU s nejnižší mírou inflace o více než 1,5 procentního bodu.

Přesná hranice, kterou by Slovensko nemělo překročit, zatím není známa. Při posuzovaní inflačního kritéria však evropské instituce sledují vývoj spotřebitelských cen podle metodiky EU, kde bývá inflace obvykle nižší než inflace podle národní metodiky.

Od loňského srpna Slovensko podmínku inflace pro euro plnilo. Lednové údaje by měly být známy koncem měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK