Nejvyšší soud zrušil konkurz na majetek Václava Fischera

11.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. února (ČTK) - Nejvyšší soud (NS) zrušil konkurz, který byl v Česku od dubna 2005 vyhlášen na majetek podnikatele v cestovním ruchu Václava Fischera. Důvodem je skutečnost, že Fischera již předtím poslal do konkurzu soud v Německu. Případem se bude znovu zabývat Městský soud v Praze a měl by tentokrát návrh na konkurz odmítnout. ČTK to dnes řekl mluvčí NS Petr Knötig.

"Pokud německý soud vyhlásil konkurz dříve, podle práva Evropské unie už se konkurzem neměl zabývat český soud," uvedl Knötig. Verdikt městského soudu potvrdil v září 2005 i Vrchní soud v Praze, obě rozhodnutí nyní pozbyla platnosti.

Návrh na konkurz na Fischerův osobní majetek podala v lednu 2005 finanční skupina kolem ropného a plynařského magnáta Karla Komárka, který v předcházejících dvou letech postupně ovládl cestovní kancelář Fischer. Komárek se domáhal asi 400 milionů korun.

Návrh na konkurz v Německu podal sám Fischer, aby zabránil exekucím v Česku. Podle dostupných informací soud v Hamburku v řízení o konkurzu zamítl pohledávky Komárkových firem. Naopak vyhověl hamburské Nordbance, která financovala letadla Fischerovy německé společnosti.

Loni skončila v konkurzu také letecká firma Charter Air, dříve Fischer Air. Rozhořel se spor o dvě letadla Boeing, které firma v minulosti provozovala. Nárok si na ně dělali jak konkurzní správci Fischerova majetku a majetku jeho bývalých firem, tak Fischerem spoluvlastněná německá firma AMF. Ústavní soud v září zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze, které umožňovalo rychlý prodej Boeingů. Soudy posléze vyhověly firmě AMF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK