Koruna oslabila vůči euru, naopak mírně silnější proti dolaru

11.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Česká měna dopoledne oslabila vůči společné evropské měně na 25,75 Kč/EUR. Koruna naopak mírně posílila proti americkému dolaru na 17,68 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Domácí měna již na konci minulého týdne stačila smazat téměř veškerý zisk, který jí přinesly aktuální údaje o inflaci. Po pátečním oznámení Českého statistického úřadu, že růst spotřebitelských cen v lednu meziročně zrychlil na 7,5 procenta, koruna zaznamenala nový rekord k euru 25,53 Kč/EUR.

"Je možné, že vzhledem ke krátkodobosti zdrojů inflace trh už tolik nevěří na další utahování měnové politiky. Navíc je zde pokles na akciových trzích naznačující vyšší averzi k riziku a tím i negativní vnější vliv pro středoevropské měny," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Kurz evropské měny zastavil propad vůči dolaru a dnes mírně koriguje své ztráty. "Příznivý vliv přichází z ECB, kde dva její zástupci, Trichet a Weber, zahráli na protiinflační notu a otupili tak holubičí dojem z měnového jednání minulý týden," dodal Vlk. Proti euru se dolar obchoduje na 1,4565 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK