Světové ceny pšenice kvůli fondům na nových rekordech

11.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 11. února (ČTK) - Světové ceny pšenice dnes v Asii vystoupily na nové rekordy a klíčový termínový kontrakt chicagské burzy CBOT vzrostl o více než pět procent nad 11 dolarů za bušl (cca 27 kilogramů). Ceny potravinářských komodit prudce rostou kvůli přílivu kapitálu od spekulativních investičních fondů, které si od pšenice slibují vysoké výnosy i v dobách útlumu světové ekonomiky.

Termínová cena pšenice s dodávkou v březnu stoupla v Sydney o 60 centů na rekordních 11,53 dolaru za bušl. Od konce ledna tak cena vzrostla již o 25 procent a ohromná poptávka fondů minulý týden zvyšovala ceny o maximální denní limit celý minulý týden. CBOT nyní rozhodla, že denní limit pohybu ceny zvýší na dvojnásobných 60 centů.

Spekulativní fondy si všímají snižujících se zásob obilí a sázejí na to, že slabší světová ekonomika růst poptávky po potravinách nezastaví. Spekulanti se na potravinové komodity vrhli teprve minulý rok, kdy se zastavil prudký růst na trhu průmyslových kovů a investoři začali hledat další možnosti vysokých výnosů. S globálním ekonomickým oslabením by se měl zastavit i růst cen ropy, která byla minulých pět let jednou z nejlepších investic.

Investoři se vzhledem k ekonomické situaci odvracejí od komodit, které jsou příliš závislé na vývoji ekonomiky, a přesunují se tam, kde díky bohatnutí rozvojového světa čekají stabilní růst poptávky, to znamená zejména na obilí. Loni se cena pšenice zvýšila zhruba na dvojnásobek. Výrazně vzrostly i ceny kukuřice, sóji a dalších plodin. K růstu cen výrazně přispívá to, že zemědělská půda je v průmyslových zemích stále více využívána k produkci biopaliv.

K růstu cen dnes přispěla páteční zpráva ministerstva zemědělství USA. Ta snížila odhad amerických zásob pšenice na konci této sezony na 272 milion bušlů, nejnižší úroveň za 60 let.

"Přicházejí sem obrovské vlny spekulativních peněz. To cenové pohyby výrazně zesiluje," řekl agentuře Reuters komoditní makléř Brett Cooper z firmy MF Global.

Podle obchodníků se nárůst cen hned tak nezastaví. Vývoj na opčním trhu podle analytiků naznačuje, že cena chicagské pšenice by se mohla dostat nad 15 dolarů za bušl. "Takový pohyb cen tu nebyl 25 až 30 let. Lidé zaplatí cokoli, aby se dostali do hry," řekl konzultant Colin Lethbridge.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK