Rusko odepsalo skoro 13 miliard USD iráckého dluhu

11.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 11. února (ČTK) - Rusko dnes podepsalo s Irákem dohodu o smazání iráckého dluhu ve výši 12,9 miliardy dolarů (skoro 228 miliard Kč). Novinářům to oznámil ruský ministr financí Alexej Kudrin. Na oplátku ruské firmy, včetně ropného koncernu Lukoil, budou moci v Iráku investovat čtyři miliardy dolarů (přes 70 miliard Kč).

Lukoil má ještě z dob popraveného diktátora Saddáma Husajna kontrakt v hodnotě 3,7 miliardy dolarů na využití jednoho ropného naleziště.

"Dohodli jsme se s iráckou stranou, že budou věnovat zvláštní pozornost dříve uzavřeným dohodám," uvedl Kudrin.

Rusko v minulosti požadovalo za odpuštění dluhu zvýhodněný přístup k iráckým ropným rezervám. Ještě před podpisem nejmenovaný činitel ruského ministerstva financí agentuře Reuters řekl, že dohoda o umoření dluhu tyto požadavky nezmiňuje.

V Moskvě je nyní na návštěvě šéf irácké diplomacie Hošjar Zibarí, který měl podle dřívějších informací podepsat s Kudrinem i širší úmluvu o hospodářské spolupráci.

V minulosti prezident Vladimir Putin a další ruští činitelé hovořili o tom, že Rusko by bylo ochotno smazat dvě třetiny až 90 procent iráckého dluhu výměnou za podíl v iráckém petrochemickém průmyslu a přístup ruských firem na irácký trh. Jednání však zamrzla poté, co USA omezily kontrakty na obnovu Iráku jen na země proamerické koalice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK