Gazprom hrozí Ukrajině od úterka snížit dodávky plynu o čtvrtinu

11.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Kyjev 11. února (ČTK) - Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom sníží Ukrajině od úterý dodávky o 25 procent, pokud se do té doby obě strany nedohodnou na splacení ukrajinského dluhu. Řekl to dnes rozhlasové stanici Echo Moskvy mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková však dnes prohlásila, že Gazprom se k tomuto kroku neodhodlá.

Gazprom minulý týden pohrozil, že pokud mu ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz nezaplatí do pondělí dlužnou částku 1,5 miliardy dolarů (26,6 miliardy Kč), zastaví dodávky plynu do země. Spor pozorně sledují evropské země, které se obávají výpadku dodávek plynu do Evropy.

Tymošenková chce s Gazpromem uzavřít novou smlouvu o dodávkách plynu, která by zrušila všechny prostředníky v těchto obchodech, zejména společný podnik RosUkrEnergo. Gazprom však trvá na tom, že bez splacení dluhu žádnou novou dohodu neuzavře, řekl Kuprijanov. Dodal, že od úterka by Gazprom zastavil Ukrajině dodávky ruského plynu a nechal proudit plyn z Turkmenistánu, které tvoří tři čtvrtiny ukrajinských dodávek.

"Ne, to se nestane. Tečka," řekla na tiskové konferenci Tymošenková. Dodala, že ji o tom ubezpečil ruský místopředseda vlády Sergej Ivanov. Ten však podle agentur v neděli na mezinárodní konferenci řekl, že omezení dodávek Ukrajině ostatní evropské zákazníky nezasáhne.

Ukrajinská vláda na svých internetových stránkách potvrdila, že Naftogaz má u Gazpromu dluh, je však připraven ho splatit výměnou za podpis přímé dohody s Gazpromem. Nový spor se rozhořel jen několik dní před návštěvou ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka Moskvy. Juščenko v pátek Tymošenkové nařídil, aby dohodu o plynu sjednala do tří dnů.

Spor mezi oběma zeměmi sledují evropské země, kterým dodává Gazprom velkou část plynu právě prostřednictvím plynovodu přes Ukrajinu. Gazprom zastavil dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporu o ceny v lednu 2006 a následkem toho byly přerušeny i dodávky do Evropy. Dodávky od Gazpromu pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v Evropě a v Česku a Slovensku naprostou většinu spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK