Zájem o hypotéky podle lednových údajů ochabuje

11.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Hypoteční banky zaznamenávají od počátku letošního roku nižší zájem o hypotéky než loni. Meziroční tempo růstu prodeje nových hypotečních úvěrů bankám v lednu většinou kleslo k 20 procentům, zatímco loni v lednu nebylo výjimkou ani dvojnásobné zvýšení obchodů. Vyplývá to z údajů bank oslovených ČTK.

Zatím se tak potvrzují odhady odborníků, kteří pro letošní rok očekávají kvůli vyšším úrokovým sazbám a daňovým změnám nižší růst hypotečního trhu než v předchozích letech. Samotné banky přitom uvádějí, že loňský rok byl výjimečný.

Domácí hypoteční banky loni poskytly na bydlení 83.344 nových hypotečních úvěrů o objemu více než 142 miliard korun. Celý hypoteční trh tak loni vzrostl o více než 41 procent.

"V loňském roce došlo k jistému předzásobení se hypotékami, a proto si nemyslím, že meziroční růst může být za celý letošní rok vyšší než deset procent. Pokud se podíváme na vývoj po čtvrtletích, budou určitě první letošní měsíce o dost slabší - trh se bude dostávat do standardních kolejí. Největší zájem o úvěry čekáme v letních měsících a začátkem podzimu," uvedl například generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

I další odborníci letos očekávají nižší růst hypotečního trhu. Zhruba desetiprocentní růst předpokládá zástupce ředitele úseku rozvoje obchodu České spořitelny Pavel Kühn. Generální ředitel Komerční banky Laurent Goutard odhadl letošní tempo na 20 až 25 procent. Prezident České bankovní asociace a generální ředitel UniCredit Bank očekává růst kolem 20 procent.

Hypoteční banka v lednu poskytla 1617 hypoték za 2,8 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 27 procent v případě objemu a o 15 procent v případě počtu. Loni v lednu přitom byl nárůst objemu ve srovnání s lednem 2006 zhruba třetinový.

I největší domácí banka podle počtu klientů, Česká spořitelna, zaznamenala podle Pavly Plaché z tiskového oddělení banky kvůli změně DPH a vyšším úrokovým sazbám na finančním trhu nižší růst než loni. Přesná čísla ovšem banka odmítla zveřejnit. Loni v lednu přitom ČS poskytla privátní hypotéky za 2,94 miliardy korun, což bylo o 90 procent více než v lednu 2006.

Raiffeisenbank letos v lednu prodala 1062 hypoték za 1,85 miliardy korun, což proti lednu 2007 představuje nárůst o 24 procent. "Předpokládáme, že podobně se bude vyvíjet celý letošní rok. Počítáme tedy s dalším nárůstem nově poskytnutých hypoték, tempo růstu však zřejmě bude nižší než v loňském rekordním roce," uvedl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Rovněž GE Money bank zaznamenala ve srovnání s druhou polovinou loňského roku ochlazení zájmu o hypoteční úvěry. Banka jich poskytla v lednu za 611 milionů korun, meziročně tedy o pětinu více. Za celý loňský rok banka půjčila na hypotékách 8,9 miliardy korun, tedy o 57 procent více než v roce 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK