Primě a ČT minulý týden přibylo diváků TV zpráv

11.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - V prvním týdnu, v němž Prima začala vysílat svou hlavní zpravodajskou relaci stejně jako Nova od 19:30, stoupla sledovanost jejích zpráv ve srovnání s předchozím týdnem zhruba o desetinu. Také ČT, která svou relaci nabízí od 19:00, přibylo diváků, a to zhruba o čtvrtinu. Nova naopak zaznamenala pokles, a to asi o pětinu. Její Televizní noviny ale pozici nejsledovanějších zpráv neztratily a oproti Primě měly v průměru dvakrát více diváků. Vyplývá to z aktuálních údajů o sledovanosti ATO-Mediaresearch, které zveřejnil server Novinky.cz.

Za sedm dní uplynulého týdne sledovalo Zprávy TV Prima od 19:30 v průměru téměř 950.000 diváků. O týden dříve, kdy Prima vysílala své zprávy ještě od 18:55, to bylo 860.000 lidí. Zprávy Novy sledovalo v průměru minulý týden 2,04 milionu diváků, o týden dříve se na Televizní noviny dívalo 2,59 milionu diváků. Události na ČT si v minulém týdnu nenechalo v průměru ujít 1,22 milionu diváků, týden předtím jich bylo 974.000 lidí.

Sledovanost Zpráv TV Prima v novém čase měla od pondělí do soboty klesající tendenci. Nejvíce diváků v minulém týdnu zhlédlo Zprávy TV Prima hned první den v pondělí, bylo jich 1,43 milionu, nejméně pak v sobotu (648.000). Televizní noviny na Nově si nejvíce diváků v minulém týdnu vybralo tradičně v neděli (2,31 milionu), nejméně v pátek (1,77 milionu). Události měly největší diváckou kulisu v sobotu (1,34 milionu), nejmenší pak v pátek (1,04 milionu).

Kromě nového času Prima nabídla divákům i staronovou moderátorskou dvojici, protože po devíti letech se znovu společně na obrazovce objevili Mirka Čejková a Pavel Zuna, kteří dříve hájili barvy televize Nova. U sobotních zpráv, jejichž sledovanost byla za celý týden nejnižší, je pak vystřídali Terezie Kašparovská a Jiří Chum. Třetí moderátorskou dvojící Primy jsou Světlana Zárubová s Romanem Fojtou.

Souboj hlavních zpravodajských relací Novy a Primy se v minulém týdnu neodehrával pouze na obrazovkách, ale chvíli i mimo ně. Prima si totiž u ATO stěžovala na Novu, která v jedné ze svých tiskových zpráv použila i údaje o sledovanosti konkurenčních Zpráv TV Prima, což dohody s ATO nedovolují.

Mluvčí Novy Veronika Šmítková ČTK řekla, že televize uvedla absolutní počet diváků Zpráv TV Prima v tiskové zprávě nedopatřením. "Ano, rozumíme plně důvodům, které vedly Primu k protestu proti tomuto nedopatření, omlouváme se na ně," uvedla Šmítková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK