Americké akcie zahájily týden poklesem

11.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. února (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu týdne snižovaly a za pokles trhu byly částečně zodpovědné akcie pojišťovacího ústavu AIG. Ten oznámil, že jeho auditoři zjistili nesrovnalosti v systému vnitřní kontroly, což vedlo k propadu akcií firmy o více než deset procent. Na trh ale nepříznivě působily i víkendové komentáře činitelů G7.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.174 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,1 procenta. Během dopoledne se ale jeho ztráty zvýšily skoro na celé procento. Širší index S&P 500 po ranním propadu v poledne vykazoval růst o 0,2 procenta na 1333 bodů a index Nasdaq Composite zpevnil o 0,4 procenta na 2313 bodů.

AIG uvedla, že vnitřní kontrola má značné rezervy v souvislosti s oceňováním úvěrového portfolia v divizi AIG Financial Products. Zatím ale není jasné, jaké konkrétní dopady budou mít tyto nesrovnalosti na celoroční hospodářský výsledek. Zpráva ale stačila na to, aby se mezi investory znovu rozšířily obavy z dopadů rizikových hypoték na širší trh.

"Obavy, které zasáhly AIG, ovlivňují akcie finančních společností a zcela jasně mají negativní dopady na celkovou náladu na trhu," řekl Michael James ze společnosti Wedbush Morgan. Upozornil také na víkendovou schůzku zemí G7 v Tokiu, kde ministři financí upozornili na dopady krize na hypotečním trhu v USA.

Akcie AIG si dopoledne odepsaly více než 11 procent a klesly na 45 dolarů za kus. Zaznamenaly tak největší denní propad od krachu na burze v roce 1987. Kvůli AIG klesaly také akcie dalších finančních institucí, takže dolů se vydal také index S&P 500.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK