Americké akcie v pondělí zpevnily

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. února (ČTK) - Akcie na amerických trzích v pondělí zpevnily, i když začátek obchodování optimistickému vývoji příliš nenasvědčoval. Trh nejdříve reagoval na nepříznivé informace kolem pojišťovny AIG, později si ale našel jiná témata a pozornost se zaměřila na akcie podhodnocených firem a na solidní růst zisků některých technologických podniků.

Dow Jonesův index vzrostl o 57,88 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,48 procenta na hodnotě 12.240,01 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,59 procenta na 1339,12 bodu, zatímco index Nasdaq Composite si za celý den připsal 0,66 procenta na 2320,06 bodu.

Akcie tak smazaly alespoň část ztrát, které utrpěly během minulého týdne. Ten byl z hlediska procentních poklesů nejhorší za posledních pět let. Jakmile se situace částečně zklidnila, objevili se na trhu investoři, kteří mají zájem o podhodnocené akcie.

Kvůli geopolitickému napětí se zvyšují ceny ropy, což svědčí akciím velkých energetických koncernů. Ceny reagují na roztržku mezi Venezuelou a Spojenými státy, respektive na spor, který se státní venezuelskou společností PDVSA vede americký koncern Exxon Mobil. Venezuela začala znovu hrozit, že zastaví vývoz ropy do USA.

Prudce se zvýšil kurz akcií automobilky General Motors, a to díky příznivému komentáři jedné z makléřských firem. Díky růstu těchto cenných papírů se smazal nepříznivý vliv ztrát pojišťovny AIG, jejíž akcie oslabily skoro o 12 procent. Pojišťovna uvedla, že její auditoři nejsou spokojeni se způsobem oceňování derivátů.

"AIG jsme mohli použít jako záminku k prodeji akcií, ale protože za sebou máme jeden z nejhorších týdnů za poslední roky, můžeme to ignorovat," řekl šéf makléřské společnosti Alan B. Lancz & Associates Alan Lancz. Investoři podle něj v akciích vidí hodnotu a uvědomují si, že při posledním výprodeji trh reagoval až příliš zbrkle.

Na devizovém trhu se zvyšoval zájem o japonský jen, který zpevňuje hlavně v dobách, kdy narůstá averze k riziku. Díky nízkým úrokům jen funguje jako nástroj k financování spekulativních transakcí, takže investoři ho prodávají a ze získaných peněz nakupují výnosnější aktiva. Ovšem jakmile se otočí trend, je nutné jeny nakoupit a vrátit protistraně.

V závěru obchodování se jen k dolaru prodával v kurzu 106,89 JPY, a zpevnil tak z předchozích 107,34 JPY, kde byl v pátek. Na paritě s eurem se kurz jenu zvýšil na 155,23 ze 155,78 JPY, dolar vůči euru ale mírně klesl na 1,4521 z předchozího kurzu 1,4511 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK