Pošta loni dle ČTÚ výrazně zpomalila doručování

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Jedna z deseti zásilek, které měla loni na starost Česká pošta, se zpozdila. Je to výrazné zhoršení proti předchozímu roku, kdy doručila do druhého dne 94 procent zásilek. S odvoláním na údaje Českého telekomunikačního úřadu o tom informuje deník E15.

"Je to nepříjemné. Šlo o jednorázový výpadek, který souvisel s náběhem nového třídícího uzlu v Brně. Letos se dostaneme zase na původní hodnoty," uvedl mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Pošta na jižní Moravě spustila loni v květnu obří poštovní uzel za dvě miliardy korun, do něhož sloučila tři zastaralé. "Regionální vedení náběh nového uzlu nezvládlo a zásilky se začaly hromadit a zpožďovat," vysvětlil mluvčí. Zpoždění v počátcích nabralo až 14 dní a postihlo více než deset milionů zásilek.

Úřad ve své lednové zprávě upozornil i na nedostatky doporučených zásilek. Ze 30 doporučených dopisů, které byly adresovány přímo na centrálu České pošty, jich dorazilo včas jen osm. ČTÚ měl rovněž výhrady k chybějícímu bezbariérovému přístupu na některých pobočkách, problémy údajně byly také se signalizací pro invalidy.

Pošta podle mluvčího výtky úřadu považuje za oprávněné, některé jsou ale prý způsobeny až příliš přísnými pravidly.

Kontroloři České poště také vyčetli, že ani na jedné poštovní schránce neinformovala správně zákazníky o nových cenách, které začaly platit od ledna. "Předpisy nám ukládají, abychom nové ceny umístili na schránky přesně v ten den, kdy začnou platit. Nesmíme to udělat ani o den dříve, ani později," uvedl Mravinac. "Vzhledem k tomu, že máme 20.000 schránek, není to technicky možné. Požádali jsme proto o úpravu předpisu," uvedl mluvčí s tím, že podobně striktní termín na změnu ceníků nemá žádná evropská pošta.

Další předpis, který by se v dohledné době mohl zmírnit, je zákaz předat na poště doručený dopis do rukou někomu jinému, než je adresát, byť by to byl člen rodiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK