Japonské akcie v úterý skončily téměř beze změny

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. února (ČTK) - Japonské akcie uzavřely na téměř stejné hodnotě jako předchozí seanci. Vzhůru se vydaly technologické společnosti a těžaři ropy jako TDK a Inpex Holdings. Jejich zisky ale překonal prudký propad pojišťovacích společností. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 0,04 procenta na 13.021,96 bodu. V pondělí byl japonský trh kvůli státnímu svátku zavřený.

Za ztrátami pojišťoven stála americká AIG, která v pondělí přiznala možné ztráty z derivátů. Pojišťovna svou zprávou vyvolala obavy, že se stane další obětí úvěrové krize. Japonské společnosti sice mají menší napojení na problémový americký úvěrový trh, podle analytiků je ale zpráva i pro ně v současném turbulentním prostředí nepříznivá.

Euro v úterý v Asii klesalo, protože obchodníci spekulují, zda slabší růst evropské ekonomiky přiměje Evropskou centrální banku v příštích měsících i přes pokračující inflační tlaky snížit úrokové sazby. Objem obchodování byl ale slabší, protože investoři čekají na dnešní údaje o důvěře investorů v německou ekonomiku, která by mohla naznačit, jak si Evropa vede.

Euro se během asijského obchodování vůči dolaru propadlo až na 1,4497 USD, koncem obchodování ale tyto ztráty smazalo a skončilo na 1,4515 USD, tedy na téměř stejné hodnotě jako v pondělí v New Yorku. Vůči jenu euro oslabilo o 0,1 procenta na 155,15 JPY. Kurz dolaru k jenu zůstal téměř beze změny na 106,90 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK