Tržby tuzemského textilu loni stouply

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. února (ČTK) - Tuzemské oděvní podniky loni meziročně ztratily skoro devět procent na tržbách, naopak textilky si polepšily o 6,6 procenta. Celé odvětví loni podle předběžných údajů, které zveřejnila Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK), zvýšilo tržby o čtyři procenta na 56,8 miliardy korun, ubyla ale asi desetina pracovníků. České podniky nad 20 pracovníků jich zaměstnávaly 54.000. Obor se tak po předloňském propadu dostal téměř zpět na čísla roku 2005.

Hlavním důvodem růstu v odvětví je podle ATOK oživení evropského a především německého trhu. Letos by mohl situaci zhoršit růst cen energií. Obor to letos připraví o zhruba 450 milionů korun, uvedla ATOK.

Výrazně loni vzrostla produktivita práce, o 17 procent, a podobně i mzdy, na zhruba 15.000 korun. Skoro o 19 procent víc si vydělali zaměstnanci v oděvním průmyslu, produktivita práce tam vzrostla jen o deset procent. Oproti tomu v textilních firmách šly mzdy nahoru o téměř 17 procent a produktivita šla nahoru o 17,6 procenta. O místo přitom loni přišel každý desátý zaměstnanec z textilního a oděvního průmyslu.

Zatímco v minulých letech bylo slabší textilní odvětví, nyní se postupně vzmáhá - především díky výrobcům technických textilií, o něž je stále větší zájem třeba v automobilovém průmyslu a ve stavebnictví. Naopak oděvní podniky, které čelí silné konkurenci asijských výrobců, stále více ztrácejí. Uspějí takové, které se zaměří na speciální zboží a vykryjí volné místo na trhu.

Třeba havlíčkobrodský podnik Pleas přišel v posledních několika sezonách s novými materiály a dál expanduje a nabírá nové zaměstnance. Oproti tomu LONKA Příbor, která vyráběla ponožky a punčochové zboží 135 let, musela loni zastavit výrobu, protože neměla na její financování. Konkurenci levného zboží z Číny neustál ani výrobce dětského a kojeneckého oblečení Tenax Nová Paka. Loni zkrachoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK