Velký akcionář Yahoo chce po Microsoftu, aby zvýšil nabídku

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boston/Seattle 13. února (ČTK) - Druhý největší akcionář internetové firmy Yahoo Inc. naléhá na Microsoft, aby zvýšil svoji nabídku na převzetí Yahoo ze současných 42 miliard dolarů (737,6 miliardy Kč). Současně však tlačí na vedení Yahoo, aby se snažilo dohodu s Microsoftem uzavřít.

Bill Miller ze společnosti Legg Mason, která vlastní v Yahoo podíl šest procent a je tak druhým největším akcionářem firmy, se domnívá, že poctivá cena za Yahoo by byla kolem 40 dolarů za akcii. Microsoft původně nabídl 31 dolarů na akcii. Pokud Microsoft chce úspěšně dokončit dohodu, měl by podle Millera nabídku zvýšit.

Miller se však současně domnívá, že společnosti Yahoo se nepodaří najít jiné alternativy, které by akcionářům přinesly vyšší zisk než převzetí Microsoftem. Pro Microsoft je dohoda strategicky důležitá a Yahoo je tak ve velmi těžké pozici, pokud si bude chtít zachovat i nadále nezávislost.

Millerův komentář přichází v době, kdy se velcí institucionální akcionáři Yahoo snaží podle investorů v zákulisí dohodnout dohodu mezi oběma stranami. Podle údajů ze září má totiž zhruba 53 ze 100 velkých fondů s podílem v Yahoo akciový podíl v obou společnostech.

Institucionální investoři mají v Yahoo podíl kolem 75 procent, deset procent vlastní lidé z firmy, včetně spoluzakladatelů Davida Fila a Jerry Yanga. Největším akcionářem s podílem 11 procent je Capital Research & Management.

Yahoo v pondělí odmítla nabídku Microsoftu, ten však má o internetový podnik stále zájem. Microsoft se k dalším krokům zatím blíže nevyjádřil, analytici však očekávají, že zvýší nabídku nejméně na 35 dolarů za akcii, napsala agentura Reuters.

Pokud by se Yahoo a Microsoft daly dohromady, vznikl by v počítačových technologiích světový gigant a významný rival kolosu Google. Ten je lídrem v internetovém vyhledávání a reklamě na webu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK