IEA snížila odhad růstu poptávky po ropě

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 13. února (ČTK) - Růst poptávky po ropných produktech bude v letošním roce slabší, než se předpokládalo. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Za hlavní příčinu IEA uvedla slabší růst hrubého domácího produktu v některých zemích.

Agentura odhaduje, že v průměru se bude v celém světě spotřebovávat 87,6 milionu barelů ropy denně. To bude sice o 1,9 procenta více než v roce 2007, proti odhadu v předchozí zprávě to ale znamená pokles asi o 200.000 barelů denně.

Vodítkem k revizi odhadu poptávky byla pro agenturu zpráva Mezinárodního měnového fondu (MMF), který ve své nové prognóze snížil odhad růstu většiny velkých ekonomik. Nadále však silně poroste Čína a Blízký východ, kde lze čekat i nejvyšší růst poptávky po ropných produktech.

Agentura proto upozorňuje, že s výrazným poklesem tempa růstu poptávky nelze počítat. Důvodem jsou mimo jiné nižší zásoby, předpověď chladnějšího počasí v USA a částech Asie, problémy na infrastruktuře v Nigérii a Severním moři a nejnověji i spor mezi americkým energetickým koncernem Exxon Mobil a venezuelskou státní společností PDVSA.

Exxon vede s Venezuelou spor kvůli zestátnění majetku a nyní zaznamenal dílčí úspěch u mezinárodních soudů. Podle nich je možné zmrazit po celém světě aktiva PDVSA až do výše 12 miliard dolarů a použít je k odškodnění, pokud Exxon uspěje v arbitrážním sporu. PDVSA v noci na dnešek zareagovala tím, že přerušila obchodní vztahy s Exxonem.

IEA prognózu vypracovala ještě před eskalací napětí mezi Exxonem a Venezuelou. Hlavní ředitel IEA Nobuo Tanaka v noci na dnešek řekl, že krok Venezuely ho znepokojuje a je důvodem k tomu, aby si IEA začala sporu více všímat. Pokud by zastavení dodávek Exxonu mělo širší dopady, IEA podle něj patrně zasáhne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK