Sněmovna schválila novelu živnostenského zákona

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila novelu živnostenského zákona, která má usnadnit začínajícím podnikatelům vstup do podnikání. Nově už například nebudou muset mít živnostenské oprávnění na každou živnost, ale bude jim stačit jen jeden výpis z rejstříku. Mezi hlavní změny patří i to, že se místo více než stovky volných živností zavádí jen jediná. Nově bude možné komunikovat se živnostenskými úřady i prostřednictvím sítě kontaktních míst Czech Point.

Ruší se místní příslušnost živnostenských úřadů. U některých živností také odpadne prokazování nejméně tříleté praxe. Podle ministra průmyslu Martina Římana se tak zlepší vstup zejména mladých lidí do podnikání a zároveň se zvýší tlak na školy, aby mladé lidi připravovaly lépe.

Říman také potvrdil, že změna zákona připraví obce o 125 milionů korun na poplatcích, které obce v souvislosti s živnostenskou agendou vybírají. Obce v roce 2006 vybraly na těchto poplatcích asi 200 milionů korun. Snížení příjmů obcí lze podle důvodové zprávy odhadnout na několik desítek milionů korun. Jednotky až desítky milionů jim naopak mají vynést poplatky za vydávání výpisů z živnostenského rejstříku. Celkové snížení příjmů z poplatků pak odhadují navrhovatelé na 20 až 30 procent ročně.

Podle předkládací zprávy bude propad příjmů obcí spíše krátkodobý. Návrh zároveň předpokládá, že obcím naopak stoupnou příjmy z poplatků za vydání výpisů z živnostenského rejstříku. Tyto výpisy budou muset podnikatelé v budoucnu používat daleko častěji. A to hlavně v originální podobě a to k různým správním řízením, při žádostech o dotace a různých výběrových řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK