Konec stávky pařížských leteckých dispečerů se vzdaluje

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 13. února (zpravodaj ČTK) - Na pařížském letišti Orly dnes už třetí den trvají velké problémy spojené se stávkou části leteckých dispečerů kvůli plánované reorganizaci jejich pracovišť. Létá jen zhruba každý druhý spoj, další mají zpoždění. Dotčeny jsou i lety společnosti SkyEurope mezi Orly a Prahou a Bratislavou. Menší potíže jsou i na hlavním pařížském letišti Roissy/Charles de Gaulle. Jednání odborové organizace CGT a správy letišť v noci na dnešek ztroskotalo a CGT ohlásila, že příští týden bude stávka pokračovat. Nynější platí až do pátku.

SkyEurope sdělila, že většina dnešních letů mezi Orly a Prahou a Bratislavou byla zrušena. Pařížské zastoupení Českých aerolinií, které využívají letiště v Roissy, na dotaz ČTK uvedlo, že žádná jejich linka nebyla zrušena, ale že jsou zpoždění. Všechny společnosti, jejichž stroje létají na Orly a z Orly, cestující vyzývají, aby se předem informovali, jaká je situace.

Na Orly jsou stávkou postiženy hlavně vnitrostátní lety a mezinárodní spoje na kratší a středně dlouhé vzdálenosti. Z vnitrostátních nejvíc trpí spojení s Toulouse - v úterý bylo zrušeno 20 z 31 plánovaných letů.

Stávkuje jen menšina, zhruba čtyři desítky dispečerů, což však na poloviční zablokování provozu na druhém největším pařížském letišti stačí.

Za důvod se označuje plán seskupit dispečery z Orly, Roissy a třetího kontrolního stanoviště v Athis-Mons u Paříže do roku 2015 v Athis-Mons. V mezidobí by ale dispečeři z Orly měli být přechodně přemístěni na Roissy. Právě to CGT odmítá, údajně z obavy, že přijde o většinu, kterou má mezi dispečery na Orly. Ostatních šest odborových organizací s plánem souhlasí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK