EK: Česko by mělo snížit počty státních zaměstnanců

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. února (zpravodaj ČTK) - Česká republika by měla nadále pokračovat v omezování státních výdajů, včetně toho, že sníží počet státních zaměstnanců a omezí růst jejich mezd. Vyplývá to z hodnocení takzvaného konvergenčního programu Česka, jež je jakýmsi plánem na cestě země k euru, a který dnes schválila Evropská komise.

Současná vláda Mirka Topolánka si snižování počtu státních zaměstnanců dala jako jeden z hlavních cílů. Ve svém programovém prohlášení uvedla, sníží počet zaměstnanců státní správy do roku 2010 nejméně o tři procenta ročně. Snížení bude uskutečněno nejen na regionální úrovni, ale především v centrálních orgánech státní správy.

Celkové vyznění hodnocení hospodaření českého státu od Evropské komise je nicméně pozitivnější než v loňském roce, kdy Česko sklidilo poměrně ostrou kritiku za rostoucí deficit veřejných financí. Ten se však nakonec ukázal daleko menší, než původně předpovídaly odhady. "Díky příznivému makroekonomickému výhledu a lepšímu plnění rozpočtu v roce 2007, než jaké se očekávalo, by Česká republika měla následně docílit i silnější fiskální konsolidace, než jakou si kladla za cíl," uvedla komise.

To v podstatě znamená, že česká vláda by měla snižovat schodek veřejných financí rychleji než si původně naplánovala. V letošním roce by měl rozpočtový schodek činit 2,9 procenta HDP, v roce 2009 2,6 procenta HDP a v roce 2010 2,3 procenta HDP.

Existuje však hned několik rizik, která by měla česká vláda omezit. "Česká republika je nadále vystavena vysokému riziku, pokud jde o udržitelnost veřejných financí," dodala komise. Brusel sice oceňuje, že vláda již učinila první reformní kroky ve zdravotnictví, ale stále chybí reforma důchodového systému a další opatření musí přijít i v samotném zdravotnictví.

Komise zároveň ČR vyzvala, aby nejpozději do roku 2012 dosáhla takzvaného střednědobého cíle, který předpokládá schodek veřejných financí kolem jednoho procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK