ČS: Česká měna letos oslabí o více než korunu

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Česká měna, která v posledních týdnech překonává rekordy vůči euru i dolaru, by měla podle odhadů analytiků České spořitelny v průběhu roku oslabit o více než korunu až k 26,60 Kč/USD. Na konci roku by ovšem měla opět začít posilovat k hranici 26 korun za euro, uvedl na dnešním semináři analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Oslabení koruny bude podle ekonomů ČS také jedním z důvodů, proč ČNB přistoupí v květnu ještě k dalšímu zvýšení úrokových sazeb na čtyři procenta. "Silná koruna dosud brala ČNB kuráž při rozhodování o růstu sazeb," uvedl Lobotka.

Koruna dnes ráno přitom opět překonala rekord k euru, když posílila na 25,47 Kč/EUR. K dolaru se koruna nyní obchoduje kolem 17,50 za dolar.

"S tím, jak se investoři přestanou obracet k dolaru zády, urychlí se prodej koruny a ta oslabí v průběhu roku až k 26,60 koruny za euro," uvedl Lobotka. Podle něj je ovšem možné v případě dalšího snížení sazeb v USA i další krátkodobé posílení koruny.

Na korunu rovněž bude mít podle Lobotky vývoj v regionu, kdy potíže Rumunska nebo Maďarska mohou zvýšit averzi investorů k regionu a měny oslabí. "Koruna by ovšem v tomto případě měla nejnižší ztráty z regionu," vysvětlil.

Obdobný vývoj kurzu koruny by měl podle odhadů nastat i vůči dolaru. Koruna by měla po celý letošní rok k dolaru oslabovat a na počátku příštího roku se obchodovat za 19,80 koruny za dolar.

K dalšímu růstu sazeb by měla podle Lobotky přispět vedle oslabení koruny i nebývale vysoká inflace, která v lednu vystoupala na 7,5 procenta. Ta by se mohla podle ekonomů projevit v dalším růstu inflačních očekávání. Proto podle Lobotky povede opatrnost ČNB k dalšímu růstu sazeb. "Pokud se tento krok v dalším vývoji ukáže jako zbytečný, vždy mohou centrální bankéři sazby opět snížit," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK