Tymošenková: Dohoda s Gazpromem je vítězstvím Ukrajiny

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 13. února (ČTK) - Výsledek sporu o platby za odběr zemního plynu vnímá Ukrajina jako své velké vítězství. Předsedkyně tamní vlády Julija Tymošenková za úspěch označila fakt, že dodávky nebyly přerušeny, a že ze vzájemných vztahů zmizí prostředníci. Právě jejich existenci Tymošenková už dříve označila za hlavní zdroj problémů při odběru plynu.

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom Ukrajině hrozil, že pokud nezačne splácet dluh za minulý odběr plynu, od úterý žádný nedostane. Nové podmínky splácení v Moskvě s prezidentem Vladimirem Putinem dojednal jeho ukrajinský protějšek Viktor Juščenko, spor nicméně sledovala i Evropská unie, která se obávala výpadku zásobování.

Tymošenková dlouho upozorňuje na neprůhledné vazby mezi prostředníky. Ukrajina totiž plyn odebírá od firmy RosUkrEnergo, která má sídlo ve Švýcarsku a v které má Gazprom polovinu akcií. O druhou polovinu se dělí dva ukrajinští podnikatelé. Plyn dále putuje přes účty firmy UkrGazEnergo, což je společný podnik mezi RosUkrEnergem a ukrajinskou státní energetickou společností Naftogaz.

Existence prostředníků je podle Tymošenková neefektivní a nákladná, kromě toho vytváří korupční prostředí. Zbytečná je podle ní především společnost RosUkrEnergo. Juščenko Tymošenkovou pověřil, aby našla východisko z nastalé situace, takže vyjednané podmínky jsou především její práce. Přestože zatím nejsou známy přesné podmínky dohody, výsledek podle analytiků zmírní napětí mezi oběma zeměmi a uklidní i Evropskou unii.

"Zabránilo se přerušení dodávek plynu, což znamená, že vztahy se posunuly na civilizovanější úroveň," řekl analytik společnosti Renaissance Capital Alexander Burgansky. Obě strany tím podle něj uznaly, že je důležité udržet zásobování a obě země jsou si vědomy role, jakou hrají na evropském energetickém trhu. Jisté je zatím jen to, že by měli zmizet prostředníci a dodávky plynu na Ukrajinu zajistí nový společný podnik mezi Gazpromem a Naftogazem.

Pokud by se Ukrajina s Ruskem nedohodla, Gazprom by jí snížil dodávky plynu asi o 25 procent. To je zhruba podíl, který Ukrajina dostává přímo z Ruska. Zcela bez plynu by se tedy zřejmě neocitla, protože zbývající tři čtvrtiny objemu plynu odebírá z Turkmenistánu. I tento plyn ale na Ukrajinu putuje přes plynovody Gazpromu.

Rusko už před eskalací sporu upozornilo, že odběratelé v dalších evropských zemích by plyn dál dostávali podle plánu. Evropa má ale ještě v paměti podobný spor z roku 2006, který znamenal snížení dodávek v Itálii, v Polsku, Německu a několika dalších zemích. Dopady na Českou republiku však byly minimální.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK