Kabelová UPC spustila vysílání dvou TV ve vysokém rozlišení

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Provozovatel digitální kabelové televize UPC dnes do své své nabídky zařadil dvě televizní stanice vysílané v kvalitnějším formátu ve vysokém rozlišení, označovaném jako HDTV (High Definition TV). První stanicí je britský National Geographic HD, druhou pak Voom HD, který nabízí filmy, seriály, dokumenty, sportovní a hudební či zábavné pořady. Dnes to řekl mluvčí UPC František Malina. Programy v HD formátu nabízí v ČR například provozovatel internetové televize (IPTV) Telefónica O2, jež ve zkušebním režimu vysílá programy ČT1 a Nova.

Do budoucna hodlá UPC nabídnout více HDTV programů, filmových či třeba sportovních. "Zvláštní zájem máme o ty, které budou schopny nabídnout v HD kvalitě nejlepší sportovní podniky tohoto roku - fotbalový šampionát Euro 2008 a letní olympijské hry," uvedl generální ředitel UPC Václav Bartoň.

"Rozlišení televizního obrazu ve formátu HDTV je téměř pětkrát vyšší než je současný standard digitálního vysílání, což znamená, že výsledný televizní obraz má mnohem prokreslenější detaily a intenzivnější barvy," dodal Bartoň.

Obě televizní stanice jsou součástí základní nabídky Standard, která stojí 599 Kč měsíčně, a vyšších. Oba programy lze sledovat prostřednictvím speciálního zařízení, označovaného jako set-top box nebo také HD box, který UPC zákazníkům bude půjčovat za pravidelný příplatek 150 Kč měsíčně ke zvolené službě digitální kabelové televize.

Nutný je také televizor, který umí HD formát "přečíst"; bývají proto označovány jako "HD ready" či "Full HD". Podle UPC ale samotné konstatování výrobce, že TV přijímač je HD ready, ještě nezaručuje kvalitní příjem a vysílání. "Důležitou podmínkou je rozlišení obrazu, většinou udávané jako počet řádek. TV přijímače s počtem 480 řádek nejsou z tohoto hlediska HD ready," uvedl Malina.

Testy vysílání v HDTV kvalitě v minulosti uskutečnili i provozovatelé televize přes internet (IPTV), například Telefónica O2, která takto vysílala program ČT1. Podle některých odborníků patří tomuto vysokému rozlišení budoucnost, neboť nabízí kvalitnější obraz. Připravují se i české televize, například Nova začala v HD formátu natáčet své zpravodajství a vznikly v něm i některé pořady a seriály, například Pojišťovna štěstí na Nově a Bazén na Primě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK