Poptávka po zlatě v závěru loňského roku prudce klesla

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. února (ČTK) - Poptávka po zlatě se loni ve čtvrtém čtvrtletí v celém světě snížila zhruba o 17 procent na 843 tun, převážně kvůli nízkému zájmu zlatníků v Indii. Právě indický subkontinent tradičně kupuje zlata nejvíce. Informovala o tom dnes Světová rada pro zlato (WGC). Poptávka po zlatých špercích ve světě klesla také o 17 procent a prodalo se zhruba 585,7 tuny šperků.

WGC ve zprávě Trendy poptávky po zlatě uvedla, že za propadem poptávky je hlavně výrazný růst ceny kovu. Zlato se nyní prodává za více než 900 dolarů za troyskou unci (oz; asi 31,10 gramu), zatímco ještě před rokem jedna unce stála asi 600 dolarů. Spolu s růstem ceny se zvyšuje i takzvaná volatilita, tedy kolísavost cen.

Protože se cena pořád zvyšuje a nadále velmi kolísá, a vzhledem k tomu, že americká ekonomika pořád nevypadá dobře, první čtvrtletí nebude pro zlatnický průmysl nejlepší," řekl agentuře Reuters George Milling-Stanley z odboru investic a průzkumu trhu v rámci WGC.

V Indii se ve čtvrtém čtvrtletí prodalo 54 tun zlatých šperků, což byl meziroční pokles o 67 procent. Studie, kterou pro WGC provedla konzultační společnost GFMS, ukázala i další fakta. Například to, že průměrná cena zlata pro zlatnické potřeby ve čtvrtém čtvrtletí činila 786,25 USD/oz. Nyní se zlato prodává asi za 905 dolarů.

Celková investiční poptávka se ve čtvrtletí snížila o 24 procent na 144,5 tuny. Poptávka průmyslu a stomatologických laboratoří klesla o dvě procenta na 112,9 tuny.

Celková spotřeba zlata ve Spojených státech činila 110,7 tuny, což bylo o 15 procent méně než před rokem. Spojené státy tak z hlediska spotřeby zlata odsunuly na druhou příčku právě Indii. Mezi největšími spotřebiteli kovu je i Čína, Turecko a obecně země na Blízkém východě.

Průmysl měl ve čtvrtletí ke zpracování 945 tun zlata, což bylo asi o jedno procento více než před rokem. Proti původním odhadům bylo méně především odpadního zlata. Objem starých zlatých úlomků meziročně vzrostl o 14 procent na 277 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK