Podíl elektřiny vyrobené z uhlí se loni v Česku zvýšil na 61 pct.

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Podíl elektřiny vyrobené z uhlí na celkové produkci se loni v Česku zvýšil na 61 procent z předloňských 59 procent. Domácí uhelné elektrárny díky tomu pokryly prakticky veškerý nárůstek výroby elektřiny, jehož převážná část navíc skončila za hranicemi. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK převzala z webových stránek Energetického regulačního úřadu. Evropská unie ovšem spíše tlačí na to, aby se zvyšoval podíl obnovitelných zdrojů.

Domácí uhelné elektrárny vyrobily loni 54,05 terawatthodiny elektřiny, o 8,2 procenta více než v roce 2006. Nárůst však nepřinesly nové zdroje - loni nebyly žádné významnější uvedeny do provozu - ani vyšší účinnost těch současných. "Snažíme se co nejvíce optimalizovat provoz zdrojů, podařilo se nám naše elektrárny využít lépe v průběhu celého roku," řekl mluvčí firmy ČEZ Ladislav Kříž. Firma například meziročně prodala více elektřiny v létě, kdy elektrárny nejedou na plnou kapacitu jako v zimním období.

Zvyšování účinnosti současných uhelných elektráren, do nichž chce ČEZ investovat v příštích letech zhruba 100 miliard korun, se projeví podle Kříže nejdříve v roce 2010.

"V neefektivních elektrárnách pálíme hnědé uhlí, kterého už nám příliš nezbývá. Exportem přebytků si sice vylepšujeme obchodní bilanci, ale zároveň vyvážíme životní prostředí," řekl předseda ekologického občanského sdružení Calla Edvard Sequens. Země loni vyvezla o 16,16 terawatthodiny elektrické energie víc, než dovezla. Čistý vývoz tak proti roku 2006 stoupl o 28 procent.

Česko podle Sequense při modernizací uhelných elektráren zaspalo, neboť při výrobě používá zastaralé technologie.

Údaje regulátora vypovídají i o loňském počasí - bylo sucho a větrno. O 22 procent totiž klesla výroba ve vodních elektrárnách; naopak produkce energie z větru rostla loni rychleji než výkon nově vztyčených větrníků. Jejich podíl na celkové výrobě nicméně zůstává marginální.

Výraznější nárůst zaznamenala loni rovněž výroba elektřiny spalováním biomasy; na celkové produkci se nyní podílí 1,1 procenta. Jaderné elektrárny dodaly do sítě téměř stejné množství elektřiny jako v roce 2006; zajišťují zhruba 30 procent.

Česká republika je jednou z mála evropských zemí, která má zatím elektřiny dostatek a výrobní přebytky vyváží. Jedni argumentují, že díky exportu elektrické energie roste strategický význam Česka, jiní to považují za nehospodárný vývoz životního prostředí.

V následujícím desetiletí se má nicméně spotřeba s výrobou srovnat, země by pak byla závislá na dovozu energie. Názory na to, kdy se tak stane, se však různí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK