ČOI: Zákon porušila více než polovina obchodů s obuví a textilem

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Česká obchodní inspekce loni odhalila různé prohřešky proti zákonu ve více než polovině kontrolovaných obchodů s textilem a obuví, přičemž nejhůře dopadly kontroly stánkových prodejců. Mezi nejčastější nedostatky patřil prodej textilu a obuvi bez informací například o jejich materiálovém složení či bez návodu. Někteří obchodníci navíc nabízeli padělky značkové obuvi a textilu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Inspektoři ČOI loni zkontrolovali 7458 obchodů s textilem a v 4428 z nich zjistili, že prodávající porušili povinnosti stanovené zákonem o ochraně spotřebitele. "Kromě materiálového značení ověřovali inspektoři označení výrobků identifikací výrobce, dovozce, případně dodavatele a kontrolovali, zda jsou spotřebitelé řádně seznámeni s cenou, podmínkami pro uplatnění reklamace a zda nejsou při prodeji textilu a obuvi klamáni," uvedla Fléglová.

Nejméně prohřešků při prodeji textilu, zhruba 17 procent kontrolovaných provozoven, loni inspektoři zjistili v obchodních řetězcích. Naopak nejhorší situace byla ve stánkovém prodeji, kde při kontrolách nevyhovělo 86 procent stánků s textilem. V 598 kontrolovaných prodejnách s textilem pak ČOI zjistila padělky textilního zboží. "Zákazy prodeje byly vydány na celkem 120.263 kusů textilních výrobků a zabráno bylo 115.769 kusů padělků," uvedla Fléglová.

Podobně loni dopadly i kontroly obchodů s obuví. "V prodejnách se sortimentem obuvi bylo provedeno 1424 kontrol a porušení povinností zjistili inspektoři v 757 z nich, tedy ve zhruba 53 procentech," řekla Fléglová. Prodej falzifikátů značkové obuvi inspektoři odhalili ve 46 prodejnách. "Povinnosti při prodeji obuvi porušilo 30,4 procenta provozoven obchodních řetězců, ve stánkovém prodeji pak 85,8 procenta kontrolovaných," podotkla Fléglová. Inspektoři loni zakázali prodej 6843 párů obuvi a kvůli klamání spotřebitele a porušení práv duševního vlastnictví zabrali 14.978 párů obuvi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK