Pražská burza opět rostla, tahounem finanční sektor

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Pražská burza dnes v závěru obchodování opět významně posilovala a umazávala své předchozí ztráty. Hlavní index PX proti úternímu závěru posílil o 3,01 procenta a uzavřel na 1569,9 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Hlavním tahounem pražského indexu dnes byly bankovní tituly. Akcie Erste Bank posílily o 5,21 procenta na 974,20 koruny a akcie Komerční banky uzavíraly proti úterku silnější o 4,29 procenta na 3843 korunách.

Akcie Erste Bank dnes také podpořil generální ředitel banky Andreas Treichl, který podle serveru Patria Finance potvrdil růst zisku banky za rok 2007 o 25 procent. Oficiální oznámení výsledků banky je naplánováno na 29. února. Posilovaly ale i další tituly. ČEZ si připsal zisk 2,67 procenta a po dlouhé době uzavřel nad 1270 Kč.

Výjimkou dnes byly pouze akcie společnosti AAA Auto, které oslabily o 3,71 procenta. O desetiny procenta slabší proti úterku uzavíraly také akcie Pegas Nonwovens a Philip Morris.

Analytici již v úterý naznačovali, že po ztrátách od začátku roku je situace již vcelku znormalizovaná. To podle nich potvrdil i dnešek. "Dobrá nálada byla po celé Evropě. Index evropských blue chips Eurofirst 300 vzrostl o 0,4 procenta. Investoři reagovali pozitivně na zprávu, že americké maloobchodní tržby v lednu stouply o 0,3 procenta po prosincovém snížení o 0,5 procenta. Trh přitom čekal pokles o 0,2 procenta. Řada investorů to považuje za signál, že Amerika neupadne do recese. Je to další dílek do mozaiky, který naznačuje, že akcie mají již to nejhorší za sebou," uvedla dnes ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

"V zahraničí je prozatím situace opatrnější, a to především na zámořských trzích, které si stále s Evropou pohrávají jako kočka s myší. Začíná se však rýsovat naděje, že nejhorší už máme letos za sebou," doplnil Josef Kohout z Patria Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK