Koruna vylepšila rekord vůči euru, posílila také k dolaru

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Česká měna během odpoledne o haléř vylepšila ranní maximum vůči euru na 25,46 Kč/EUR. Po 17:00 se obchodovala okolo 25,50 Kč/EUR. Proti americkému dolaru posílila na 17,50 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Znovu stály za pohyby koruny hlavně vnější faktory, tedy nálada na vyspělých trzích. Tu odpoledne zlepšily údaje o amerických maloobchodních tržbách," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

"Vzhledem k tomu, že za posílením nestojí žádná zásadní zpráva, uzavírá se koruně pomalu prostor k dalšímu zpevnění," soudí analytička Next Finance Markéta Šichtařová. V posledních dnech podle ní koruna posilovala příliš rychle, což je dále neudržitelné. Z většího nadhledu by bylo možno dokonce čekat, že přelom čtvrtletí přinese dočasné oslabení kurzu k euru.

Rekordně silná měna může navíc z dlouhodobého pohledu ohrožovat vnější makroekonomickou rovnováhu, zejména vzhledem ke zpomalující se výkonnosti eurozóny, míní analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Určité známky tohoto vlivu na českou ekonomiku by prý mohly přinést již čtvrteční údaje týkající se prosincové průmyslové výroby.

Dolar se přes dopolední oslabení vrátil na 1,4560 USD/EUR. Příznivě pro dolar vyšly americké maloobchodní tržby, které za leden vykázaly růst o 0,3 procenta navzdory očekávanému poklesu o 0,2 procenta, poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK