Prezident Bush podepsal zákon, který má povzbudit ekonomiku

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. února (ČTK) - Americký prezident George Bush dnes svým podpisem definitivně uvedl v život plán, který má ve volebním roce povzbudit ekonomiku ohroženou propadem do recese. Na balíku dočasných daňových slev a investičních pobídek o celkové hodnotě 168 miliard dolarů Bílý dům spolupracoval s oběma stranami v Kongresu a jejich představitelé se podpisu zákona účastnili.

Celý balík je rozpočítán na dva roky, naprostá většina částky, konkrétně 152 miliard dolarů, je ale vyčleněna pro letošní rok. Bush na ceremoniálu vyjádřil naději, že ekonomika dokáže absorbovat šoky a vyjít z útlumu silnější.

Americká ekonomika se na konci loňského roku téměř zastavila a řada ekonomů v letošním roce čeká recesi, to znamená pokles nejméně dvě čtvrtletí po sobě. Útlum je důsledkem krize na trhu bydlení, která začala dopadat i na další sektory a na zaměstnanost v zemi. Proti hrozbě recese centrální banka v posledních týdnech zasahovala razantním snižováním úroků a prezident s Kongresem v nevídané spolupráci připravili balík dodatečných rozpočtových výdajů.

Zákon počítá s jednorázovou daňovou refundací až 600 dolarů (10.500 korun) pro jednotlivce s ročním příjmem maximálně 75.000 dolarů a 1200 dolarů pro manžele plus 300 dolarů na každé dítě. Součástí plánu jsou i investiční pobídky, kdy si firmy budou moci ihned odepsat z daní polovinu výdajů na nová zařízení.

Řada demokratických kongresmanů se snažila balík před listopadovými volbami "obohatit" o další projekty a nápady, což ohrožovalo přijetí celého plánu. Bush si proto neodpustil rýpnutí: "Členové (Kongresu) odolali pokušení zatížit tento zákon nesouvisejícími programy nebo zbytečnými výdaji, a já to oceňuji," řekl Bush. Podle agentury Reuters bylo vidět, jak po těchto slovech zmizel demokratické předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové úsměv z tváře.

O efektivnosti rozdávání peněz širokým vrstvám vládnou v ekonomických kruzích značné pochyby a poukazuje se zejména na poslední nepovedené pokusy o "keynesiánské" oživování ekonomiky pomocí státních výdajů z počátku 70. let. Podle řady ekonomů takovéto dočasné daňové úlevy spotřební výdaje téměř nijak nezvýší a pouze vytvoří velkou díru v rozpočtu. Hlavně kvůli výdajům stimulačního balíku se podle posledního odhadu vlády letošní rozpočtový deficit zvýší proti původnímu předpokladu právě asi o 150 miliard dolarů na 410 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK