MfD: Mostecké doly se rozdělí na tři části

14.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Hnědouhelná těžební firma Mostecká uhelná (MUS), kterou chtěl před koncem roku koupit za téměř 30 miliard korun ČEZ, by se v nejbližší době měla rozdělit na tři části. Píše to čtvrteční Mladá fronta Dnes s odvoláním na zdroje blízké firmě. S platností od 1. února z jejích orgánů odešli dva z nejvýznamnějších vlastníků firmy, Luboš Měkota, který byl doposud předsedou představenstva i generálním ředitelem dolů, a Antonín Koláček, který byl šéfem dozorčí rady.

Podle spolumajitele Mostecké Petra Pudila jde o změny připravované delší dobu. Neměli by se ale změnit vlastníci firmy. Majoritu nyní ovládá Czech Coal N.V.(Měkota, Koláček, Pudil a Vasil Bobela), zbylých 49 procent patří jednomu z nejbohatších Čechů, finančníku Pavlu Tykačovi.

Zajímavé je podle deníku i dělení firmy. Do samostatné společnosti se vyčlení 'zlatý poklad' těžařů - důl Vršany se zásobou uhlí až do roku 2060 včetně projektu nové obří elektrárny. Ve druhé firmě bude Důl ČSA a třetí zůstane Mostecká uhelná, v níž budou společné služby a zbytek majetku.

ČEZ měl zájem právě o důl Vršany s projektem elektrárny. Jednání mezi akcionáři Mostecké uhelné a ČEZ skončilo před Vánoci především kvůli Pavlu Tykačovi, který neměl zájem svůj podíl prodat. Všem akcionářům se zdála nízká i nabízená cena 28 miliard za celou firmu. "V této věci se nic nezměnilo," uvedl Pudil. Naopak Důl ČSA chtěla skupina J&T. Nové rozdělení firmy by podle některých zdrojů mohlo další jednání usnadnit, napsala MfD.

Důvodem, proč z MUS odcházejí dva největší podílníci Czech Coalu, je podle mluvčí Liběny Novotné pouze připravované rozdělení firmy. "Vznikají nové manažerské týmy," potvrdila.

Novým ředitelem Mostecké po Měkotovi dosavadní výkonný ředitel Petr Kolman, šéfem představenstva Vasil Bobela. Místo Koláčka je šéfem dozorčí rady lobbista Jan Dobrovský.

Kromě dolů patří skupině Czech Coal i obchod s proudem a podíly v regionálních teplárnách, píše Mladá fronta Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK