Americké akcie prudce zpevnily

14.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. února (ČTK) - Americké akcie ve středu pokračovaly v růstu a především technologické tituly zaznamenaly jeden z nejpříznivějších dnů letošního roku. Investoři reagovali hlavně na údaje o růstu maloobchodních tržeb, díky čemuž klesá pravděpodobnost, že největší ekonomika světa míří k recesi. Na devizovém trhu byl zájem o dolar.

Dow Jonesův index vzrostl o 178,83 bodu a den uzavřel vyšší o 1,45 procenta na hodnotě 12.552,24 bodu. Podobně širší index S&P 500 si připsal 1,36 procenta na 1367,21 bodu, index trhu Nasdaq Composite zpevnil dokonce o 2,32 procenta na 2373,93 bodu. Akciové trhy v USA tak za sebou mají sérii tří růstových dnů v řadě.

Maloobchodní tržby ve Spojených státech v lednu vzrostly o 0,3 procenta, zatímco v prosinci o 0,4 procenta klesly. To je pro analytiky zcela překvapivý vývoj, za nimž stojí hlavně vyšší prodej automobilů a pohonných hmot. Na trhu se čekalo, že pokles tržeb bude pokračovat a průměrné odhady hovořily o poklesu v rozsahu 0,2 procenta.

I kdyby se nebral v úvahu prodej nových automobilů, růst tržeb i tak činil 0,3 procenta. O měsíc dříve tržby podle této metodiky výpočtu naopak o 0,3 procenta klesly. I v tomto ohledu byl vývoj tržeb lepší než čekali analytici, kteří počítali s růstem o 0,2 procenta.

Statistika naznačuje, že spotřebitelé jsou pořád ochotni utrácet, i když jiná data ukazují, že by se ekonomika nemusela recesi vyhnout. Spotřebitelé se svými výdaji podílejí na růstu ekonomiky asi ze 70 procent.

K příznivým zprávám patřilo i sdělení společnosti Applied Materials, která uvedla, že registruje značný zájem o zařízení na výrobu mikročipů. Díky tomu se index polovodičových emisí zvýšil asi o tři procenta. Akcie samotné Applied Materials si připsaly 10,2 procenta. Vzhůru zamířily rovněž akcie firem, které jsou závislé na růstu ekonomiky, což je třeba průmyslový konglomerát 3M.

"Tolik pozornosti se věnuje obavám z recese, takže cokoli, co přispívá ke snížení těchto obav, má na akciový trh pozitivní vliv," poznamenal analytik společnosti North Star Management Eric Kuby. Menší vadou na krase tak zůstává pouze fakt, že objem obchodů ve středu nebyl nejvyšší, což znamená, že mezi investory stále panuje nervozita.

Na devizovém trhu byl značný zájem o americký dolar, jehož kurz vůči japonskému jenu vystoupil na měsíční maximum. Analytici nicméně upozorňují, že vyhlašovat změnu trendu je stále ještě předčasné. "Ty údaje zcela jistě znamenají příjemné překvapení a jako celek jsou pro dolar příznivé. Myslím, že to ale nic nemění na předpokladu dalšího snižování sazeb," řekl analytik Omer Esiner z makléřské firmy Ruesch International.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 108,25 JPY, a zpevnil tak z předchozích 107,26 JPY, kde byl v úterý. Vůči euru vzrostl na 1,4569 z 1,4583 USD, a rovněž euro k jenu vystoupilo na 157,73 z předchozího kurzu 156,46 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK