Japonské akcie díky údajům o HDP rostly

14.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. února (ČTK) - Japonské akciové trhy dnes posílily o více než čtyři procenta. Trhy podpořila zpráva o růstu hrubého domácího produktu za období říjen až prosinec, který byl dvojnásobný ve srovnání s tím, co čekali analytici. Zpráva o HDP přišla po středečních příznivých údajích o maloobchodních tržbách v USA. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 558,15 bodu, tedy 4,3 procenta, na 13.626,45 bodu.

Slabší jen dnes podpořil akcie vývozců v čele s automobilkou Honda. Posílily také výrobci čipů, jako Advantest, kterým pomohl růst jejich kolegů ve Spojených státech.

Meziroční tempo růstu japonské ekonomiky v posledních třech měsících loňského roku zrychlilo na 3,7 procenta z 1,3 procenta v období červenec až září. Hlavním pohonem byl růst kapitálových investic a vývoz.

Dolar se dnes v Asii držel vůči jenu v blízkosti měsíčního maxima. Americkou měnu podpořily středeční údaje o růstu maloobchodních tržeb, které zmírnily obavy, že americká ekonomika míří do recese. Obchodníci však dodávají, že výhled pro americkou ekonomiku je stále nejistý, což omezuje dolar v případném dalším růstu. Investoři nyní čekají na projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho před bankovním výborem Senátu.

Celkově bylo obchodování v Asii klidné a kurz hlavních měn se ve srovnání se středečním závěrem v New Yorku téměř nezměnily. Kurz dolaru vůči jenu zůstal na 108,25 JPY a držel se tak v blízkosti měsíčního maxima 108,38 JPY, kam se vyšplhal předchozí seanci. Euro k dolaru se prodávalo za 1,4570 USD a kurz tak zůstal na téměř stejné úrovni úrovni jako ve středu. Podobné to bylo i s kurzem eura k jenu, který činil 157,71 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK