Ceny průmyslových výrobců vzrostly nejrychleji od ledna 1995

14.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v lednu v porovnání s loňským prosincem vzrostly o 1,9 procenta, což byl nejvyšší meziměsíční nárůst od ledna 1995. Nárůst cen nejvýznamněji ovlivnily zvýšené ceny v odvětvích elektřiny, plynu a vody. Meziročně ceny průmyslových výrobců stouply o 6,0 procenta, což bylo nejvyšší tempo od března 2005. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Ceny průmyslových výrobců se s odstupem promítají do cen pro konečné spotřebitele.

Z oblasti průmyslových výrobců meziměsíční růst cen uhlí a ropy činil 13,6 procenta a elektřiny 11,5 procenta. Ceny v celém odvětví elektřiny, plynu a vody meziměsíčně přidaly 9,3 procenta. Naopak devítiměsíční růst zastavily ceny mlékárenských výrobků, které meziměsíčně klesly o 1,6 procenta.

Údaje podle analytiků Raiffeisenbank jen dokreslují silně inflační prostředí v české ekonomice. "Riziko růstu inflačních očekávání je vysoké. Česká národní banka sice podle nás sazby už nezvýší, ale dolů s nimi jen tak brzo nepůjde," uvedli.

Nákladová inflace by měla podle nich zůstat vysoká po celé první pololetí roku. "Meziroční přírůstky cen výrobců se budou pravděpodobně pohybovat okolo pěti procent. Zatímco ceny ropy a průmyslových kovů by měly pozvolna klesat, světové ceny zemědělské produkce, například pšenice, mohou ještě vzrůst," doplnili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK