Ceny vývozu se v prosinci snížily o 1,3 procenta

14.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Vývozní ceny v prosinci klesly o 1,3 procenta, meziročně se snížily o 2,1 procenta. Důvodem byl hlavně posilující kurz koruny, uvedl dnes Český statistický úřad. Dovozní ceny klesly o 0,6 procenta, meziročně pak o 1,3 procenta.

V průměru se ceny vývozu za celý rok 2007 v porovnání s rokem 2006 zvýšily o 1,3 procenta, dovozní ceny se snížily o jedno procento.

Vývozní ceny klesaly v prosinci již šestý měsíc. Největší vliv na pokles celkového meziměsíčního indexu mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 1,4 procenta. Pokles cen postihl všechny skupiny kromě živočišných a rostlinných olejů. Z významnějších skupin se nejvíce snížily ceny ostatních surovin o 1,9 procenta, ceny polotovarů o 1,4 procenta a ceny průmyslového spotřebního zboží o 1,2 procenta.

Dovozní ceny také klesaly již šestý měsíc v řadě. Jedním z hlavních důvodů bylo rovněž posílení koruny. Největší vliv na snížení celkového meziměsíčního indexu měl také pokles cen strojů a dopravních prostředků o 1,1 procenta. Výrazněji se snížily i ceny polotovarů o 1,7 procenta, ceny průmyslového spotřebního zboží o 0,9 procenta a ceny chemikálií o 0,6 procenta. Z významnějších skupin rostly pouze ceny minerálních paliv, zvláště plynu o 2,4 procenta.

V meziročním srovnání ceny vývozu klesaly druhý měsíc v řadě. Nejvíce se snížily ceny strojů a dopravních prostředků, a to o 4,1 procenta, průmyslového spotřebního zboží o 3,7 procenta a ceny chemikálií o 2,7 procenta. Naopak z významnějších skupin nejvíce rostly ceny potravin, a to o 14,3 procenta.

Dovozní ceny klesaly již pátý měsíc v řadě, což bylo i zde způsobeno zejména posilujícím kurzem koruny. Největší vliv mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 4,7 procenta. Výraznější pokles zaznamenaly i ceny průmyslového spotřebního zboží o 5,0 procenta, ceny polotovarů o 4,6 procenta a ceny chemikálií o 1,5 procenta. V ostatních skupinách ceny rostly, významněji u minerálních paliv o 17,6 procenta.

Na vývoj cen zahraničního obchodu v průměru za celý rok 2007 působilo posilování koruny vůči euru a dolaru, které tyto indexy snižovalo. Ve vývozu se nejvýrazněji zvýšily ceny skupiny ostatní suroviny, zejména rud kovů, a to o 12,6 procenta. Z významnějších sledovaných skupin rostly ceny polotovarů o 3,7 procenta a ceny potravin o 12,2 procenta. Klesly pouze ceny strojů a dopravních prostředků a průmyslového spotřebního zboží shodně o 0,8 procenta.

V dovozu se nejvíce snížily ceny strojů a dopravních prostředků o 3,7 procenta, průmyslového spotřebního zboží o 3,0 procenta a minerálních paliv o 1,3 procenta. Naopak z významnějších skupin nejvíce rostly ceny ostatních surovin o 7,1 procenta, ceny potravin se zvýšily o 2,8 procenta a ceny polotovarů o 2,0 procenta.

Světové ceny průmyslových surovin a potravin se v lednu zvýšily o 5,5 procenta, zatímco v prosinci poklesly o 1,5 procenta. Hlavním důvodem tohoto vývoje byl růst cen ropy Brent a zemního plynu, jejichž cena se v úhrnu zvýšila o 5,7 procenta a cen potravin o 8,4 procenta. Rostly i ceny kovů a textilních surovin. Ceny kůží a dřeva se snížily.

V lednu se v meziročním srovnání světové ceny zvýšily o 39,3 procenta, a po 17 měsících si tak opět připsaly více než třicetiprocentní růst. Hlavním důvodem byl růst cen ropy Brent o 67,5 procenta a cen potravin o 30,6 procenta. Naopak klesaly ceny kovů, kůží a dřeva. Světové ceny sledují aktuální ceny v originálních měnách na komoditních burzách a v předstihu vypovídají o charakteru budoucího vývoje českých dovozních a vývozních cen průmyslových surovin a potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK