Slovenská ekonomika ve čtvrtletí vzrostla o rekordních 14,1 pct

14.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. února (ČTK) - Slovenská ekonomika vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku o rekordních 14,1 procenta. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků, kteří očekávali zpomalení růstu na 8,9 procenta z 9,4 procenta ve třetím čtvrtletí. Zpráva slovenského statistického úřadu potvrdila, že Slovensko nadále patří k nejrychleji rostoucím zemím Evropské unie. Za celý loňský rok HDP podle odhadů statistiků stoupl o 10,3 procenta.

K rekordnímu tempu v závěru roku pomohl ekonomice hlavně růst průmyslové výroby a předzásobení se obchodníků cigaretami před plánovaným zvýšením daní. Po odečtení vlivu předzásobení se cigaretami ekonomika vzrostla reálně o 9,7 procenta. V běžných cenách HDP dosáhl 496 miliard slovenských korun (383,7 miliardy Kč), což meziročně znamená zvýšení o 11,4 procenta.

"I kdyby se číslo očistilo o jednorázový vliv daní, růst by byl stále výrazně nad očekáváním trhu," řekl ČTK ekonom UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Struktura HDP by podle něj měla nadále zůstat relativně zdravá a Slovensko by nemělo postihnout tzv. přehřátí ekonomiky.

Dnešní údaje statistického úřadu neobsahují strukturu HDP. Podrobnější a zpřesněné údaje za čtvrté čtvrtletí a celý loňský rok zveřejní úřad začátkem března.

Český statistický úřad zveřejní údaje o HDP v pátek. Analytici odhadují, že česká ekonomika loni vzrostla o 6,1 procenta, když o rok dříve stoupla o rekordních 6,4 procenta. V samotném loňském čtvrtém čtvrtletí růst hrubého domácího produktu zpomalil na 5,2 až 5,7 procenta z šesti procent ve třetím čtvrtletí. Důvodem zpomalení je podle nich nižší růst spotřeby domácností kvůli vyšší inflaci. Analytici se ohledně růstu ekonomiky za rok 2007 shodují s Českou národní bankou i ministerstvem financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK