Letečtí dispečeři se dohodli s vládou na ukončení stávky

14.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. února (ČTK) - Zástupci odborového svazu leteckých dispečerů se v noci na dnešek dohodli se zástupci vlády na podmínkách ukončení stávky, která způsobila zpoždění a zrušení letů na pařížských letištích Orly a Roissy. Uvedl to v rozhovoru po francouzskou televizní stanici Canal Plus státní tajemník pro dopravu Dominique Bussereau a dodal, že stávka by mohla být ukončena již brzy.

Dohodu ještě musí schválit odboráři na svém shromáždění. "Domnívám se, že vše se dnes zlepší a pokud vše půjde dobře, budou moci Francouzi zítra cestovat letadlem bez problémů," uvedl Bussereau.

Za jádro sporu se označuje plán seskupení dispečerů z Orly, Roissy a Athis-Mons do roku 2015 na posledně jmenovaném pracovišti. Odbory s plánem jako celkem souhlasí. Odborovému svazu dispečerů CGT se ale nelíbí, že by se kontroloři z Orly měli na přechodnou dobu přestěhovat na Roissy a pak teprve do Athis-Mons. CGT má většinu členů mezi dispečery v Orly.

Protesty CGT začaly v pondělí a trvat měly až do pátku. Stávka snížila počet letů z Orly na polovinu. Některé lety z letiště Roissy pak měly zpoždění.

Bussereau dodal, že k dohodě došlo po čtyřech hodinách jednání mezi odboráři a francouzským úřadem pro civilní letectví DGAC. K detailům dohody se nechtěl vyjádřit, pouze uvedl, že zaměstnanci, kteří se budou muset přesunout, obdrží kompenzace.

Stávka byla další ze série akcí, které v poslední době postihly leteckou dopravu v Paříži. V říjnu stávkovali pět dní kvůli mzdovým podmínkám zaměstnanci palubního personálu Air France. Stávka se dotkla tisíců cestujících v době státního svátku. V prosinci a lednu pak Air France zrušily část letů kvůli stávce pozemního personálu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK