ČSOB loni zvýšila čistý zisk na 10,8 miliardy

14.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Největší domácí bance ČSOB loni stoupl čistý konsolidovaný zisk o 13,6 procenta na 10,837 miliardy korun. Po očištění o jednorázový výnos z předloňského prodeje nemovitostí vzrostl zisk o 22 procent. Banka, která je součástí belgické skupiny KBC, o tom dnes informovala v tiskové zprávě; výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů a jsou neauditované.

Ostatní tuzemské velké banky zatím hospodářské výsledky nezveřejnily. Česká spořitelna o nich bude informovat 29. února a Komerční banka 22. února.

Celkové provozní výnosy ČSOB loni stouply téměř o devět procent na 32,1 miliardy korun. Po očištění výsledků o výnos z prodeje nemovitostí v roce 2006 ve výši 975 milionů korun se provozní výnosy meziročně zvýšily o pět procent.

Celková aktiva skupiny se ke konci roku 2007 zvýšila o více než 21 procent na 925,4 miliardy korun. Celkové obchodní úvěry skupiny ČSOB stouply meziročně o 26 procent na 402 miliardy. Hypotéky rostly o 48 procent, úvěry ze stavebního spoření o 28 procent, spotřebitelské úvěry o 26 procent, úvěry malým a středním podnikům o 34 procent, úvěry velkým firmám o 11 procent a leasing o 21 procent.

Celkový objem spravovaných aktiv a vkladů vzrostl meziročně o 21 procent na 788,4 miliardy korun. K tomu nejvíce přispěl nárůst bankovních vkladů a penzijních fondů téměř o čtvrtinu.

Čistý úrokový výnos banka díky růstu objemů a vkladů zvýšila meziročně o 16 procent na 21,2 miliardy korun. Čistý zisk z poplatků a provizí vzrostl o šest procent na 7,3 miliardy korun.

Celkové provozní náklady loni skupina ČSOB zvýšila o dvě procenta na necelých 17 miliard korun. Po očištění předloňských vlivů vzrostly provozní náklady meziročně o tři procenta. Za růstem stojí obchodní expanze, investice do lidského kapitálu, náklady spojené s přestěhováním ústředí a komunikační náklady, uvedla banka.

Poměr nákladů k výnosům banka zlepšila loni na 52,9 procenta z předloňských 56,1 procenta. Kapitálová přiměřenost ke konci prosince 2007 podle nových pravidel Basel II činila 11,3 procenta.

Od letošního roku funguje bývalá slovenská pobočka ČSOB jako samostatná společnost, která bude vlastnit slovenské dceřiné firmy Skupiny ČSOB. Změna má za cíl sladit strukturu orgánů ČSOB v obou zemích se systémem řízení po zemích v KBC Central Europe. KBC Bank navíc získala přímou kontrolu nad ČSOB SR, uvedla banka.

Jediným vlastníkem ČSOB je belgická skupina KBC, která loni v červnu dokončila odkup podílů od drobných akcionářů. V posledním čtvrtletí loňského roku zisk skupiny bez mimořádných položek stoupl o 20 procent na 676 milionů eur (zhruba 17,3 miliardy korun). Výsledky banky, které překonaly odhady analytiků, podpořil růst divizí ve střední a východní Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK