Tržby hudebních vydavatelství loni klesly o 13 pct

14.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Český hudební průmysl v loňském roce vykázal pokles. Tržby hudebních vydavatelství loni klesly o 12,7 procenta z 503,9 milionu korun v roce 2006 na 439,8 milionu korun. Prodej hudebních alb a DVD se snížil o 9,8 procenta na 2,8 milionu kusů. Naopak tržby z prodeje digitální hudby se díky novým internetovým obchodům nabízejícím legální stahování hudby zvýšily z 17 milionů korun v roce 2006 na téměř 24 milionů korun, propad v prodeji hudebních nosičů ale pokryly jen částečně.

"Obecně lze říci, že v loňském roce pokračoval pokles prodejů fyzických hudebních nosičů," řekla dnes ČTK ředitelka české pobočky Federace fonografického průmyslu (IFPI) Petra Žikovská. Za dlouhodobým poklesem tržeb hudebního průmyslu podle odborníků stojí hlavně nelegální stahování hudby, které se rozmáhá kvůli masovému rozšíření přístupu k internetu. Hudební vydavatelství také stále čelí nelegálnímu vypalování a prodeji hudebních nosičů.

Výrazný pokles obratu meziročně o 21,8 procenta na 177,1 milionu korun loni zaznamenal domácí pop. "Tento sestup však není setrvalým fenoménem; jeho příčinou je titulově nebývale silný rok 2006, ve kterém se kumulovalo vydání několika komerčně velmi úspěšných alb," podotkla Žikovská, podle které domácí populární hudba zůstává nejsilnějším segmentem tuzemského hudebního trhu.

Naopak u zahraničního popu se loni propad prodejů zastavil. Tržby z prodeje této hudby se snížily o 0,1 procenta na 149,7 milionu korun. "V kusech zaznamenala tato kategorie dokonce mírný nárůst o 2,8 procenta," uvedla Žikovská, podle které je trendem poslední doby pokles cen těchto hudebních nahrávek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK