Koruna přes den vylepšila rekord vůči euru

14.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek opět vylepšila svůj rekord vůči euru, když odpoledne posílila až na 25,23 Kč/EUR. Po 17:00 se obchodovala mírně slabší, vyplývá z informací serveru Patria Online. Proti dolaru si rovněž výrazně polepšila, odpoledne se obchodovala pod 17,30 Kč/USD.

Pro korunu příznivě vyzněly dopolední údaje o nečekaně vyšší lednové výrobní inflaci; růstu měny svědčil i vývoj na světových trzích.

Stejně jako v minulých dnech se dařilo i okolním regionálním měnám. Koruna však dnes byla nejúspěšnější. Domácí měna posílila navzdory tomu, že ráno zveřejněný meziroční prosincový růst české průmyslové výroby o 2,9 procenta zklamal, uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

"Statistika přinesla první signály, že zpomalující americká a evropská ekonomika se podepíše i na slabší zahraniční poptávce po českých exportech. Z tohoto pohledu jsou současné rekordní úrovně kurzu koruny opravdu extrémní a podporují náš názor očekávat pro nejbližší měsíce korekci," dodal Vejmělek.

Podobný názor mají i další analytici. "V dalších dnech bude následovat korekce ke slabším hodnotám," uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK