Americké začaly po vystoupení šéfa Fedu poklesem

14.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. února (ČTK) - Akciové burzy v USA v první polovině dnešního obchodování klesaly pod dojmem nepříliš optimistického vystoupení šéfa centrální banky Bena Bernankeho v Senátu. Technologický trh oslabovalo zhoršené makléřské hodnocení akcií předního výrobce čipů Intel.

V poledne místního času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index klesl o 0,9 procenta na 12.442 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslaboval stejným tempem a byl na 1355 bodech. Technologický trh Nasdaq ztrácel 1,2 procenta a jeho souhrnný ukazatel Nasdaq Composite Index se pohyboval kolem 2344 bodů.

Bernanke v bankovním výboru Senátu řekl, že vyhlídky americké ekonomiky se v posledních měsících zhoršily a centrální banka (Fed) je připravena na podporu ekonomického růstu dále zasahovat. Podle něj se ale dá čekat, že ve druhé polovině roku se ekonomika začne zotavovat.

Akciový trh oslabovaly také nepříznivé zprávy makléřů vůči konkrétním titulům. Intel klesl o téměř tři procenta poté, co banka Goldman Sachs odstranila jeho akcie ze svého seznamu doporučených nákupů. Akcie finančních společností zase klesly v reakci na zhoršené hodnocení, jímž Lehman Brothers počastovala akcie svého konkurenta Goldman Sachs.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK