Japonská centrální banka podle očekávání sazby nezměnila

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. února (ČTK) - Japonská centrální banka dnes podle očekávání ponechala úrokové sazby v zemi na dosavadních 0,5 procenta. Banku k rozhodnutí přiměly obavy o pokles globální ekonomiky.

Investoři rozhodnutí Bank of Japan (BOJ) očekávali, protože japonská ekonomika nyní bojuje s nízkými investicemi do bydlení, slabší náladou investorů a obavami z poklesu vývozu do USA.

Trhy nyní čekají na projev guvernéra BOJ Tošihika Fukui, který by mohl naznačit další postup banky v oblasti měnové politiky. Téměř celý minulý rok investoři čekali, že BOJ by mohla úroky zvýšit, protože růst ekonomiky byl stabilní. Turbulence na světových trzích, kterou odstartovaly problémy na americkém trhu s rizikovými hypotékami, však tento názor změnily. Nyní trhy začínají spekulovat, že by banka dokonce mohla náklady na úvěry snížit.

Ve čtvrtek vláda oznámila, že japonská ekonomika v posledních třech měsících loňského roku stoupla o 3,7 procenta. Růst byl sice dvojnásobný ve srovnání s tím, co se čekalo, avšak ekonomové varují, že v příštích měsících ekonomika zpomalí.

Část investorů odhaduje, že BOJ bude nyní pod tlakem, aby sjednotila své kroky s americkou centrální bankou (Fed) a dalšími předními světovými bankami a úroky snížila. Snižování úroků má podpořit ekonomický růst.

Japonsko má nejnižší úrokové sazby ze sedmi nejvyspělejších průmyslových zemí světa. BOJ zvýšila úrokové sazby naposledy v únoru loňského roku. Od té doby kvůli nejistotám na domácí politické scéně a nestabilitě na finančních trzích způsobené poklesem trhu s bydlením v USA, sazby neměnila.

Americká centrální banka od počátku letošního roku prudce snižuje úrokové sazby. Na svém posledním zasedání koncem ledna snížila základní úrok o půl procentního bodu na rovná tři procenta. Od začátku letošního roku úroky v zemi klesly již o 1,25 procentního bodu. Evropská centrální banka (ECB) na počátku února ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na čtyřech procentech, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK