Americké akcie ve čtvrtek oslabily

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. února (ČTK) - Ceny amerických akcií se v průběhu čtvrtečního obchodování snižovaly, a trh tak poprvé v tomto týdnu oslabil. Investoři se znovu obávají situace na úvěrových trzích. Důvodem k obavám je rovněž krok ratingové agentury Moody's Investors Service, která snížila rating poskytovatele finančních garancí FGIC. Na devizovém trhu se snižuje kurz dolaru.

Dow Jonesův index klesl o 175,09 bodu a den uzavřel slabší o 1,39 procenta na 12.377,15 bodu. Podobně širší index S&P 500 si odepsal 1,34 procenta na 1348,87 bodu, zatímco index Nasdaq Composite klesl o 1,74 procenta na 2332,54 bodu.

Společnost FGIC poskytuje finanční garance držitelům dluhopisů. Pokud jí tedy ratingová agentura zhorší hodnocení úvěrové spolehlivosti, znamená to další hrozbu odpisů. Adekvátně totiž musejí zareagovat i banky, které mají v portfoliu dluhopisy pojištěné u této společnosti.

Nepříliš dobře vyzněla i slova šéfa centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který v bankovním výboru Senátu řekl, že největší ekonomiku světu čeká asi jen velmi slabý růst. Bernanke navíc přiznal, že výhled hospodářského vývoje se v posledních měsících zhoršil a naopak se objevují další rizika, které mohou růst ještě snížit.

Nečekaně se také objevil problém na trhu komunálních dluhopisů. Několik aukcí nemělo zdárný průběh a nepodařilo se prodat tolik dluhopisů, kolik měli emitenti v plánu. Přitom komunální obligace jsou všeobecně považovány za konzervativní investici. Investoři tak dostali další důkaz, že úvěrová krize se šíří a zasahuje i ty nejbezpečnější sektory.

"Je zde obrovský strach z toho, jaké další problémy se na úvěrových trzích ještě objeví. Pociťují to podniky i města," řekl k situaci na trhu hlavní ekonom společnosti MKM Partners Michael Darda.

Oslabovaly například některé technologické akcie, kterým ublížily kroky makléřských společností. Goldman Sachs vyřadil ze seznamu žhavých titulů výrobce čipů Intel, který údajně může nepříznivě pocítit zpomalení ekonomiky. Totéž se týká společnosti Nvidia, která na problémy do budoucna upozornila dokonce sama.

Na devizovém trhu klesal dolar, na jehož kurz měl vliv hlavně Bernanke. Investoři jeho slova pochopili tak, že Fed bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb, což ještě více sníží atraktivitu dolaru. Problémem je podle šéfa Fedu hlavně realitní trh, respektive klesající ceny domů, ale i horší situace na trhu práce. Z těchto důvodů lze očekávat, že budou klesat spotřebitelské výdaje, které táhnou ekonomiku nejvíce.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4635 USD, a oslabil tak z předchozích 1,4569 USD, kde byl ve středu. Proti japonskému jenu klesl na 107,95 ze 108,25 JPY, euro k jenu ale vystoupilo na 158,01 z předchozího kurzu 157,73 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK