Japonské akcie uzavřely téměř beze změny

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. února (ČTK) - Japonské akcie dnes uzavřely téměř beze změny. Trhu se podařilo téměř smazat předchozí ztráty; investoři opět projevili zájem o některé firmy, jako o obchodní a strojírenské společnosti a výrobce lodí. Index Nikkei nakonec oslabil o 0,03 procenta a uzavřel na 13.622,56 bodu. Za celý týden index poprvé v letošním roce posílil, a to o 4,7 procenta.

Trh dnes otevřel slabší, a následoval tak ztráty trhů v USA. Brzy se mu však podařilo oživit a index Nikkei se odpoledne krátce dostal i do zisku. Podle analytiků trhy podpořil zájem penzijních fondů o nákupy levných akcií.

Kurz dolaru se dnes v Asii po čtvrtečním poklesu téměř neměnil. Předchozí den stáhl americkou měnu dolů projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho, který přislíbil, že pokud to bude potřeba, bude banka okamžitě jednat, aby podpořila ekonomický růst a ochránila ekonomiku před možnými riziky. Jeho slova obnovila spekulace, že by banka mohla příští měsíc opět snížit úrokové sazby.

V závěru obchodování dolar vůči jenu mírně posílil na 108 JPY z čtvrtečních newyorských 107,95 JPY. Během dne se však propadl až na 107,65 JPY. Euro vůči jenu mírně stouplo na 158,20 JPY z předchozích 158,01 JPY. Kurz eura k dolaru se téměř nezměnil a pohyboval se kolem 1,4640 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK