Část bankovní rady zpochybnila odhad letošního zpomalení HDP

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Část bankovní rady České národní banky zpochybnila výrazné zpomalení hospodářského růstu české ekonomiky, které předpokládá poslední prognóza makroekonomického vývoje pro následující období. Podle situační zprávy ČNB by měl hrubý domácí produkt letos stoupnout o 4,1 procenta a v roce 2009 o 4,6 procenta. Vyplývá to ze zápisu z jednání bankovní rady 7. února, který dnes zveřejnila ČNB.

Rychlá změna takzvané cyklické pozice ekonomiky není podle některých členů bankovní rady příliš obvyklá a nenasvědčují tomu ani poměrně příznivé údaje z trhu práce a další související ekonomické ukazatele. "Oproti tomu ale bylo argumentováno, že se v našem hospodářském růstu může negativně projevit již zmíněné zpomalení světové hospodářské aktivity, které může být oproti předpokladům prognózy daleko výraznější," uvádí zápis z jednání.

Bankovní rada se shodla na tom, že nejistoty spojené s měnověpolitickým rozhodováním jsou tentokrát vyšší než obvykle a že rizika míří oběma směry. Tato rizika souvisejí jak s vývojem globální ekonomiky, tak s vývojem ekonomiky domácí. Bankovní rada věnovala pozornost vysokému růstu cen ke konci minulého roku. Při jednání zaznělo, že i v době souběžného nárůstu cen a zpomalení hospodářské aktivity by měla být centrální banka zodpovědná především za cenovou stabilitu.

Bankéři se rovněž shodují na tom, že cenový nárůst z konce loňského roku zapříčinily jednorázové šoky mimo dosah měnové politiky, které postupně odezní. V této souvislosti zaznělo, že by se měnová politika měla orientovat především na budoucí vývoj cen, a nikoli reagovat na minulý inflační vývoj daný z části administrativními úpravami od 1. ledna 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK