Česká ekonomika loni vzrostla o rekordních 6,6 procenta

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Česká ekonomika loni podle předběžných odhadů vzrostla o rekordních 6,6 procenta. Vyplývá to z dnešního předběžného odhadu Českého statistického úřadu. Tempo růstu hrubého domácího produktu předčilo očekávání ekonomů i odhady České národní banky a ministerstva financí. Ve 4. čtvrtletí hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 6,9 procenta.

Zvyšování výkonu podle ČSÚ souvisí s růstem zaměstnanosti. Na nabídkové straně se na růstu hrubé přidané hodnoty podílela zejména energetika, zpracovatelský průmysl a obchod. K růstu poptávky po HDP přispěly jak výdaje na konečnou spotřebu, tak tvorba kapitálu i výsledek zahraničního obchodu. V roce 2006 domácí ekonomika zaznamenala růst o 6,4 procenta.

"Mimořádným stimulem růstu byly ve 4. čtvrtletí výdaje zdravotních pojišťoven patřících do sektoru vládních institucí, které přispěly ke zvýšení HDP přibližně o 0,5 procentního bodu. Je pravděpodobné, že se zde projevil zvýšený zájem občanů o služby zdravotnictví před zavedením poplatků v roce 2008," poznamenal ČSÚ.

Stabilně vysoké tempo si udržely výdaje domácností na konečnou spotřebu, avšak pouze v běžných cenách. Růst těchto výdajů ve stálých cenách byl podle ČSÚ v posledním loňském čtvrtletí negativně ovlivněn zvýšením úhrnné cenové hladiny výdajů domácností na konečnou spotřebu meziročně o 4,4 procenta.

Statistici zároveň zpřesnili odhady meziročního růstu za předchozí období. V prvním čtvrtletí loňského roku ekonomika rostla o 6,5 procenta místo původních 6,4 procenta, ve druhém byla vyšší o 6,4 procenta proti původním 6,3 procenta. Ve třetím čtvrtletí HDP narostlo o 6,4 procenta, tedy o 0,4 procentního bodu rychleji, než byl původní odhad.

Po vyloučení vlivu sezónnosti a počtu pracovních dní se HDP v uplynulém čtvrtletí ve srovnání se třetím čtvrtletím zvýšil o 1,9 procenta při růstu zaměstnanosti o 0,6 procenta. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím 2006 vzrostl sezónně očištěný HDP o 7,0 procenta a zaměstnanost o 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK