Tržby za tržní služby loni vzrostly nejrychleji za 10 let

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Tržby v odvětví tržních služeb vzrostly v roce 2007 nejrychleji za posledních deset let, a to o 5,8 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí meziročně stouply o 6,3 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Ve čtvrtém čtvrtletí i za celý rok vykázaly nejvyšší dynamiku růstu pracovní agentury a architektonické a inženýrské činnosti.

V průběhu loňského roku se tržby ve službách nejvíce zvýšily ve třetím čtvrtletí, o 8,1 procenta, a nejméně v prvním čtvrtletí, o 3,8 procenta.

V činnostech v oblasti výpočetní techniky se tržby za rok 2007 meziročně zvýšily o 5,3 procenta, především zásluhou činnosti databank a zpracování dat. V ostatních podnikatelských činnostech vzrostly v průměru o 6,1 procenta. Nejdynamičtěji se stejně jako v roce 2006 zvyšovaly tržby za zprostředkování pracovních sil, naopak nejpomaleji za reklamní činnost.

Tržby maloobchodníků v ostatních činnostech loni převážně stagnovaly. Na vývoji se růstem podílelo pouze praní a chemické čištění o 2,8 procenta, tržby za kadeřnické a kosmetické služby zaznamenaly meziroční pokles o 1,4 procenta.

Objemově nejvýznamnější ostatní podnikatelské činnosti zaznamenaly ve čtvrtém čtvrtletí růst o sedm procent a k celkovému přírůstku přispěly 5,4 procentními body. I nadále nejrychlejší tempo růstu vykazovaly tržby za zprostředkování pracovních sil, a to o 19,3 procenta. Dvouciferný růst přetrvával z předchozího čtvrtletí u architektonických a inženýrských činností, byl 11,1 procenta. Tržby za právní, účetní a daňové poradenství vzrostly o 6,7 procenta. Pokračovala vyšší poptávka po službách úklidových agentur, a to o 8,4 procenta. Nejpomaleji, o 2,6 procenta, rostly tržby za reklamu.

Tržby za činnosti ve výpočetní technice ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly o 4,2 procenta, což bylo nejméně za posledních devět čtvrtletí. Nejvíce vzrostly tržby za poradenství a dodávky softwaru, a o 4,7 procenta. činnosti databank a zpracování dat se zvýšily o 4,0 procenta. Opravy kancelářských strojů vzrostly o 0,8 procenta.

Meziroční pokles o ostatních činností převážně osobního charakteru byl o 0,9 procenta způsoben především poklesem tržeb objemově významnějších kadeřnických, kosmetických a pohřebních služeb, a to o 1,5 procenta. Tržby za praní a chemické čištění se mírně zvýšily o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK