Vodafone sníží cenu za data v EU o 45 procent

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Mobilní operátor Vodafone, který působí i v ČR, sníží na konci června měsíční paušální poplatek za mobilní připojení k internetu při cestách do evropských zemí o 45 procent. Firma sníží jak dosavadní cenu o 15 eur na 60 eur, tedy asi 1500 korun, tak zároveň zvýší limit pro přenášená data ze 100 MB na 150 MB. Uvedla to na svých internetových stránkách.

Podle neoficiálních zdrojů se česká pobočka, která nyní zpoplatňuje data pouze podle počtu stažených MB, chystá cenu za datový roaming několikanásobně zredukovat a stejně jako v dalších zemích nabídnout denní a měsíční balíčky datových služeb. "V průběhu letošní roamingové sezóny výrazně snížíme ceny za datový roaming a nabídneme našim zákazníkům nový datový roamingový tarif," potvrdil pouze mluvčí pobočky Filip Hrubý.

Skupina již loni představila denní paušální tarif, který nabízí stahování a posílání 50 MB dat za 12 eur, tedy asi 300 korun, letos chce nabídku rozšířit o variantu pro cesty do USA, Asie a jižní Afriky za 30 eur.

Denní nabídku stejného množství dat za 15 eur připravuje pro letošní rok i konkurenční T-Mobile a snížení cen ještě před prázdninami oznámila i Telefónica O2.

Firmy snižováním cen za mobilní data při cestách do zahraničí reagují na tlak Evropské komise snížit po ceně hovorů i tarify za mobilní data. Tzv. eurotarif pro levnější volání v zahraničí musely firmy zavést již loni v létě. Eurokomisařka Viviane Redingová tento týden zopakovala, že posílání dat a krátkých textových zpráv by mělo v zahraničí stát klienty stejně jako v domácí síti. O tom, zda EK k regulaci přistoupí se podle ní rozhodne podle toho, jak operátoři dokážou snížit ceny do poloviny roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK