Rada zahájila řízení s ČT kvůli reportáži o Tachecí

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání bude zkoumat, zda Česká televize neporušila zákon svou reportáží v pořadu 168 hodin z 20. ledna. Reportáž se týkala rozhovoru moderátora Jiřího Václavka s tehdejší ředitelkou ČRo 1 - Radiožurnálu Barborou Tachecí v pořadu ČT Dobré ráno vysílaném v pátek předtím. Rada o tom dnes informovala v tiskové zprávě. V pořadu 168 hodin autoři použili i parodickou verzi rozhovoru, v němž je projev obou aktérů nahrazen písní z filmu South Park obsahující řadu vulgárních anglických slov.

Zákon přitom užívání vulgarismů v televizních pořadech zakazuje. Výjimkou jsou pouze umělecká díla, kde je to z hlediska líčeného kontextu nutné; taková díla je však možné vysílat pouze od 22:00 do 06:00. Za porušení této části zákona ale nehrozí žádné finanční sankce.

Rozhovor Václavka s Tachecí, nesoucí se v silné konfrontační atmosféře, se stal mediálním hitem nejen na českém internetu. Například na serveru You Tube jej vidělo přes 230.000 lidí. Vzniklo i několik parodických verzí.

Moderátor si musel vyslechnout řadu poznámek ze strany Tachecí o své neprofesionalitě a nepřipravenosti a o rozdílech mezi "fakty a názory". Hlavním tématem rozhovoru byla nová koncepce nejposlouchanější stanice ČRo, za kterou stála právě Tachecí a kterou ČRo 1 spustil od Nového roku.

Podle kritiků se tato nejposlouchanější stanice ČRo přiklonila ke komerčním stanicím, nelíbil se jim například ani odchod některých populárních moderátorů a příchod jiných, právě z komerční sféry. Petice proti nové podobě Radiožurnálu podepsalo na 13.000 lidí.

K nové koncepci programu Radiožurnálu přišlo také podle údajů z konce ledna asi 320 stížností, vedení rozhlasu asi 730 stížností. Počet negativních posluchačských ohlasů radu znepokojil. Kasík posléze k 5. únoru Tachecí z funkce ředitelky Radiožurnálu odvolal, důvodem odvolání byl podle ČRo "narůstající nesoulad v komunikaci uvnitř rozhlasu".

Tachecí se po svém odvolání dostala do velmi špatného psychického stavu a minulý čtvrtek ji záchranná služba převezla do psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK